Dairy Campus: met weidegang in voorjaar minder methaan dan bij gras aan voerhek

Door in het voorjaar weidegang toe te passen, wordt de methaanuitstoot door koeien gereduceerd ten opzichte van zomerstalvoedering of het verstrekken van kuilgras. Dat blijkt uit een meerjarige beweidingsproef waarmee Wageningen Livestock Research in 2020 startte op innovatiecentrum Dairy Campus in Leeuwarden.

Dairy+Campus%3A+met+weidegang+in+voorjaar+minder+methaan+dan+bij+gras+aan+voerhek
© Persbureau Noordoost

De eerste onderzoeksresultaten van 2021 zijn nu bekend. Die laten, net als in 2020, zien dat de methaanemissie vooral in het voorjaar het laagst is bij volledig weiden, vergeleken met graskuil en zomerstalvoedering.

In twee proeven van elk drie perioden (voorjaar, zomer en najaar) wordt de methaanemissie van melkkoeien op een rantsoen bestaand uit volledig graskuil, volledig vers gras op stal (zomerstalvoedering) en volledige weidegang vergeleken. Daarnaast maken de onderzoekers onderscheid in kort en lang gras bij overdag weiden met 's nachts graskuil op stal.


Verschil zomer en najaar klein

In 2020 was de emissie ook in de zomer en het najaar lager dan bij graskuil en zomerstalvoedering. Het jaar daarna is dit verschil niet aangetoond tijdens deze perioden. Ook werden de verschillen in methaanemissie tussen beperkt weiden op kort en lang gras onderzocht. In 2020 was de methaanemissie lager bij koeien die graasden op gras met een korte groeiduur. Ook in 2021 leek de emissie lager op kort gras, maar de verschillen waren niet aantoonbaar.

Nog dit jaar verschijnt de rapportage met de resultaten van 2021. Dit jaar graasden de koeien ook weer tot half oktober buiten op de Dairy Campus en daarmee is de proef van 2022 afgerond. In dat jaar is onder meer gekeken naar het effect van smalle weegbree op de enterische methaanemissie tijdens volledige beweiding. Volgens literatuurstudies zou de smalle weegbree de methaanemissie drukken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer