Weidegang stabiliseert in 2022

Het percentage melkveebedrijven dat de koeien in de wei laat lopen, is dit jaar met 83,9 procent zo goed als stabiel ten opzichte van 2021. Het aandeel bedrijven dat volledige weidegang toepast, nam net als in de voorgaande jaren iets toe en kwam uit op 78,1 procent.

Weidegang+stabiliseert+in+2022
© Persbureau Noordoost

Melkveehouders kunnen op hun bedrijf twee vormen van weidegang toepassen: volledige weidegang, waarbij de koeien ten minste 120 dagen zes uur lang per dag buiten lopen, of deelweidegang, waarbij minimaal een kwart van de veestapel buiten komt. Het aandeel bedrijven met volledige weidegang nam in 2022 met 0,2 procent toe tot 78,1 procent. Het aandeel deelweiden daalde verder naar 5,8 procent. Dat was in 2021 nog 6,1 procent.

Meer dan tachtig organisaties, waaronder overheden, supermarktketens, banken, veevoerleveranciers en diverse maatschappelijke organisaties, zetten in 2012 hun handtekening onder Convenant Weidegang. Daarmee willen zij weidegang stimuleren en het aantal bedrijven met weidegang ten minste op het niveau van 2012 te houden. Dat was toen 81,2 procent.

Sinds 2015 is het weidegangspercentage toegenomen tot het huidige niveau. Behoud van weidegang is een van de zeven thema's van de Duurzame Zuivelketen. De zuivelsector heeft zich als doel gesteld dat minimaal 81,2 procent van de melkveebedrijven weidegang toepast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer