Telerscoöperatie zet in op nieuwe vorm van dataverzameling

Diverse kwekerijen en organisaties slaan de handen ineen om onderzoek te doen naar een nieuwe manier van dataverzameling. Die moet tuinders helpen bij het optimaliseren en verduurzamen van de teelt.

Telersco%C3%B6peratie+zet+in+op+nieuwe+vorm+van+dataverzameling
© Han Reindsen

Paletti Growers is een regionale coöperatie van verschillende kwekerijen uit Limburg, Noord-Brabant en de Duitse grensregio Noordrijn-Westfalen. De coöperatie gaat samen met de bedrijven Yookr en W2R Drone Projects aan de slag met een onderzoek naar de ontwikkeling van een datagestuurd dashboard voor tuinders.

De bedoeling is om alle binnenkomende data om te zetten in stuurgegevens, die telers kunnen bekijken op een dashboard. De stuurgegevens kunnen bijdragen aan het optimaliseren van de betreffende teelt. De bedoeling is om met drones, grondsensoren en satellieten alle benodigde informatie op te halen.


Triple Thrive Data Concept

Deze drie manieren van dataverzameling komen samen in het Triple Thrive Data Concept. Hierbij wordt de ruwe data omgezet naar heldere signalen op het dashboard, zodat telers snel en overzichtelijk kunnen zien wat de stand van zaken is en welke stappen zij moeten ondernemen.


Het onderzoek wordt in de praktijk uitgerold bij drie Palleti Growers-pilotbedrijven. Het gaat om Kwekerij Stals B.V., Warmerdam Someren B.V. en Kwekerij Verschure Vogelsangs B.V. Dit is mede te danken aan de subsidie vanuit Stichting Versterking Tuinbouwcluster Greenport Venlo (SVTGV).


Lager gebruik gewasbeschermingsmiddelen

De betrokken partijen hopen door de nieuwe manier van dataverzameling- en verwerking gerichter in te kunnen spelen op waar de teelt om vraagt. Het kan bijvoorbeeld resulteren in een lager gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, water en meststoffen. Ook kunnen problemen worden voorkomen, omdat ze mogelijk eerder worden gesignaleerd.

Het project is in januari gestart met een aftrapbijeenkomst in het Noord-Brabantse Aarle-Rixtel. Paletti Growers kondigt aan dit voorjaar een demonstratiebijeenkomst te organiseren voor alle leden en andere geïnteresseerde telers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer