Elke boer moet eigen datakluis hebben

Alle facetten van smart en digital farming zijn onlangs bediscussieerd op de Greenport Smart Farming Kennisdag NHN in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. Duidelijk is dat de digitalisering van de landbouw grote stappen heeft gemaakt, maar nog lang niet af is.

Elke+boer+moet+eigen+datakluis+hebben
© Frits Huiden

Er is haast, stelt Pim Sturm, gastheer van de bijeenkomst. 'Twintig jaar geleden reden we al op gps naar de overkant van een perceel en in 2006 gingen we plaatsspecifiek kunstmest strooien. Maar we zijn er nog lang niet. Op dit tempo halen we de doelen van 2030 nooit.'

Pieter Vlaar van Vertify ervaart dat bij het verlagen van chemieverbruik eerder een grote ingewikkelde veldspuit nodig is dan kleine robotjes en drones. 'Hij oogt niet publieksvriendelijk, maar uit de rugspuit van vroeger kwam meer gif dan uit zo'n moderne zelfrijder met deze wetgeving. Precisiespuiten is van groot belang voor het verlagen van het chemieverbruik', vindt hij.


Grote spuit

'Bij de nieuwe groene middelen hangt het succes van een bespuiting veel meer af van omgevingsfactoren en het spuitmoment. Het weer en de onkruiddruk veranderen supersnel. Je kunt minder makkelijk een blend maken en moet vaker apart spuiten. Dat vraagt om een ingewikkeldere spuit met dubbele spuitleidingen, minder waterverbruik en veel capaciteit om in een dag te kunnen toeslaan', legt Vlaar uit.

De tijd van zomaar grote datasets delen met andere bedrijven is voorbij

André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw

Stagnatie in ontwikkeling komt niet door de techniek, maar vooral door de onderliggende data die de algoritmes en beslismodellen moeten voeden, concludeert Corné Kempenaar van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Hij pleit voor meer samenwerking.


Versnipperd

De ontwikkeling van digital farming is versnipperd, vinden de gasten in een rondetafelgesprek. Overal gebeurt iets en na een paar jaar eindigen veel projecten. Fabrikanten delen en koppelen niet graag hun data, want dat is nu juist de waarde van hun robot of applicatie.


© Frits Huiden

Aan technici en ICT'ers is een gebrek. Hoop is er wel. 'Studenten voelen zich ineens betrokken bij de agrarische sector. Er komen andere mensen af op een drone dan op een plantje.'

Een gebrek aan verdienmodel helpt niet. De experts zien dat boeren nog afhoudend zijn om in smart farming te stappen. Zeker bij techniek die alleen het milieu spaart, want daar verdienen ze niets aan, is de teneur. Daarbij kost het veel tijd en geld om data te interpreteren en om te zetten in beleid. Ook is er wantrouwen onder telers dat vooral anderen verdienen aan data.


Roadmap Digitalisering

André Hoogendijk van BO Akkerbouw haakt hierop in met de Roadmap Digitalisering voor de landbouw. Het is een initiatief om voor agrariërs een eigen online datakluis in de cloud te bouwen. Zowel ruwe als verwerkte data van teelt- en productiegegevens hebben flinke waarde. Toch is het vaak niet te koppelen en onduidelijk wie de eigenaar is.


© Frits Huiden

'Data moeten van de boer blijven, maar het gaat te langzaam met de portabiliteit om mee te nemen naar andere systemen. Ze zijn daardoor moeilijker bruikbaar', stelt Hoogendijk. Hij wil afspraken maken hoe data worden opgeslagen en vermarkt. 'De tijd van zomaar grote datasets delen met andere bedrijven is voorbij. Deel data alleen gericht als antwoord op een gerichte vraag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer