Tweede Kamer wil negatief gevolg extern salderen aan banden leggen

De Tweede Kamer wil dat de regering een plan opstelt hoe het ontstaan van latente stikstofruimte in de toekomst kan worden voorkomen.

Tweede+Kamer+wil+negatief+gevolg+extern+salderen+aan+banden+leggen
© Dirk Hol

Ook wil de Tweede Kamer dat latente ruimte zo snel mogelijk in kaart kan worden gebracht en centraal kan worden geregistreerd. Dat blijkt uit een motie van Kamerlid Pieter Omtzigt die dinsdag door de Tweede Kamer is aangenomen. Vrijwel alle fracties stemden voor, behalve SGP, Forum voor Democratie en PVV. Indiener Omtzigt was zelf overigens niet aanwezig bij de stemming.

In de motie staat dat in de 'Beschouwing op de omvang van latente ruimte in Wnb-toestemmingen' van Sweco de totale latente stikstofruimte in de agrarische sector wordt geschat tussen de 21 en 40 procent. Door extern salderen bestaat de mogelijkheid dat de stikstofdepositie op papier gelijk blijft, maar in werkelijkheid juist stijgt.

Volgens Omtzigt, en dus een ruime Kamermeerderheid, is het daarom van essentieel belang dat latente stikstofruimte in kaart wordt gebracht om te voorkomen dat extern salderen leidt tot een verhoogde stikstofdepositie. De Tweede Kamer wil binnen een maand door het kabinet worden geïnformeerd over de uitvoering van de twee gevraagde plannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer