Broccoli prima te oogsten met robots

Vijf commerciële oogstmachines voor broccoli zijn in gebruik in de Verenigde Staten. Binnenkort komt er ook een Europese versie. De leerstoelgroep Farm Technology van Wageningen University & Research werkt hieraan samen met een Amerikaanse machinebouwer.

Broccoli+prima+te+oogsten+met+robots
© Burt Sytsma

Het euvel met de oogst van broccoli is dat de planten niet allemaal tegelijk oogstrijp zijn. Nadat jonge broccoli met de plantmachine de grond in gaat, ontstaat er variatie in groei. De vorm en grootte wisselen per plant waardoor de teler de broccoli selectief en handmatig moet oogsten. Wanneer alles in één keer wordt geoogst, is er veel verspilling.

Robots kunnen het oogstwerk goed vervangen. Broccoli is namelijk een vrij open en goed herkenbaar gewas.


Kleinere versie

In de Verenigde Staten zijn vijf commerciële broccolioogstmachines in gebruik. De onderzoekers van de leerstoelgroep Farm Technology van Wageningen University & Research proberen nu een Europese versie te maken. Die is kleiner, oogst minder rijen tegelijk en kan door een gangbare trekker worden voortgetrokken. Dit doen de onderzoekers samen met een Amerikaanse machinebouwer.

Om broccoli te oogsten, moet de robot een broccoliplant goed kunnen herkennen ondanks verschillen in veld, grondsoort en licht. Tussen individuele planten en cultuurvariëteiten zit ook nog variatie in omvang, kleur en textuur. Bovendien wordt de broccolikop soms bedekt door blad. Ondanks deze omstandigheden moet de robot kunnen bepalen of de broccoli klaar is om te oogsten. De onderzoekers wisten het systeem op al deze aspecten goed te trainen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer