Inspiratie opdoen op robotiseringsdag vanwege personeelstekort

Een robot die zelfstandig zaait, schoffelt of bemest? Bezoekers van de robotiseringsdag bij het Brabantse Uden zagen vorige week verschillende landbouwrobots zelfstandig werken op het land tijdens demo's. Deze robots richten zich allemaal op een specifiek aspect in landbouwbewerking. 'Kan oplossing bieden voor personeelstekort.'

Robots in verschillende stadia van ontwikkeling werden deze dag gedemonstreerd en toegelicht. 'We staan in de sector natuurlijk voor best wat uitdagingen. Ik wil niet zeggen dat we robots per se nu moeten inzetten, maar we willen ondernemers wel inzicht geven in wat er allemaal mogelijk is', zegt Stefan Michiels van adviesorganisatie Delphy.

Voor kruidenkweker Johan van der Sanden uit het Brabantse Etten-Leur was het reden voor een bezoekje aan de demonstratiedag. Hij was vooral op zoek naar een oplossing voor het aanhoudende personeelstekort dat hij ervaart in zijn kwekerij. Er is één robot in het specifiek die Van der Sanden aanspreekt. 'De Odd.bot is misschien wel wat voor mij. Die kan zelfstandig onkruid wieden.'

Een snelle rekensom maakt de robot voor Van der Sanden wel het overwegen voor een investering waard. 'We werken in ons bedrijf veel met wiedbedden. Op die wiedbedden liggen dan acht mensen. Die werken allemaal acht uur op een dag. Dat is 64 uur per dag. Op jaarbasis kunnen we daar natuurlijk veel op besparen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer