Lichtspectrum heeft grote invloed op activiteit hommels

Het lichtspectrum heeft een grote invloed op de activiteit van hommels. Dat is een van de resultaten uit het teeltonderzoek 'Tomaat fossielvrij met led', dat wordt uitgevoerd door Delphy Improvement Centre, Groen Agro Control en de businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.

Lichtspectrum+heeft+grote+invloed+op+activiteit+hommels
© Kas als Energiebron

In het teeltonderzoek is niet alleen met de intensiteit van de lampen geëxperimenteerd, maar ook getest met het aanpassen van de belichtingstijden en gekeken naar het effect van meer belichten in goedkopere uren. 'We hebben afgelopen winter een belichtingsperiode aangehouden van 22 uur tot 16 uur. Er is dus in relatief goedkopere nachturen meer belicht ten koste van de uren aan het eind van de middag die doorgaans duurder zijn', licht Stijn Jochems van Delphy toe.

Het gevolg van deze belichtingsstrategie is dat de meeste bestuiving in de belichte nacht moet plaatsvinden. 'Op het moment dat de zon begint te schijnen, beginnen de bloemen al te sluiten. Dit maakt dat de periode waarin de hommels onder zonlicht kunnen bestuiven vrij kort is', zegt Jochems. Hoewel de hommels onder het spectrum met veel daglicht veel actiever waren, verwacht hij wel dat het mogelijk is voldoende bevlieging in de belichte nacht mogelijk te maken.


Zettingscijfers nog onbekend

Of de extra bevlieging leidt tot een betere zetting wordt gemeten aan de geoogste trossen. De trossen in de donkerste periode zijn aangelegd en worden binnenkort geoogst, meldt de onderzoeker. 'Tot nu toe wijzen de zettingscijfers op een klein verschil tussen een breed of een standaard spectrum ten gunste van het bredere spectrum.' Eerder bleek al dat de hommels eerder de dozen verlaten onder het bredere spectrum.


Wanneer het alternatieve spectrum op een betere zetting wijst, kan er worden nagedacht over toepassing in de praktijk, stelt Jochems. 'Naast bevlieging is het microklimaat rond de bloemen belangrijk voor de zetting. In de toekomst is het interessant om te werken met een bestuivingsblok, waarbij gedurende een paar uur wordt belicht met een hoger aandeel groen en blauw en wordt gestuurd op een droger klimaat rond de bloeiende tros.'

Het teeltonderzoek wordt de rest van het teeltseizoen voortgezet, waarbij een van de doelstellingen voor dit jaar is om een zo efficiënt mogelijke belichtingsstrategie te gebruiken. 'Zowel voor de portemonnee als voor het gewas', benadrukt de onderzoeker.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer