Een geïntegreerde bestrijding begint met beheersing

'Zitten ratten en muizen binnen? Dan ben je te laat!' Met overtuiging start Joan Rooijakkers van Agro Pest Control het gesprek. 'Je moet jezelf afvragen waarom ze bij jou binnenkomen en dan starten met de aanpak. Het gaat niet om het bestrijden van de knaagdieren in de stal, maar om het beheersen ervan buiten. Zo voorkom je dat ze binnenkomen én houd je de ratten- en muizenpopulatie buiten op een gezond niveau. Gezond, zodat ze nuttig zijn in het ecosysteem rondom de boerderij en geen overlast bezorgen.'

Een+ge%C3%AFntegreerde+bestrijding+begint+met+beheersing
ENVU
© Envu

Natuurlijk beheersen

Joan: 'Buiten ratten en muizen beheersen doe je niet door met gif te strooien. Dat is niet duurzaam, niet veilig en niet goed voor het milieu. Wij hebben aan den lijve ondervonden dat dit op een natuurlijke manier kan. Bijvoorbeeld door uilenkasten op te hangen. Zo eten de uilen de ratten en muizen op en zorgen zij voor een natuurlijke beheersing. Een win-winsituatie voor iedereen én natuurlijk prachtig als er uilen op je boerenerf vliegen.'


Het tij is gekeerd

'Vanaf 2015 mogen we niet zomaar buiten rodenticiden meer inzetten. En dat is maar goed ook. Tot februari 1997, vóór de varkenspest, deden we dit ook niet. Maar vanaf toen was het gebruikelijk. Het werd een verdienmodel om buiten de stal ratten en muizen te bestrijden. Plaagdierbestrijders wilden zoveel mogelijk dode ratten en muizen zien. In 2012 riep ik tijdens een symposium dat ik hier vanaf wilde. Ratten en muizen behoren tot de biodiversiteit, we moeten er alleen voor zorgen dat de populatie op peil blijft. Met glazige ogen werd ik aangekeken. Ik ben ontzettend blij dit tij gekeerd is', vertelt Joan trots.


Soms zijn fermere maatregelen noodzakelijk

'Als de ratten- of muizenplaag in de stal écht te groot is, dan moeten we soms fermere maatregelen treffen. Er moet dan in de stal acuut actie ondernomen worden en dan is enkel biologisch bestrijden niet effectief genoeg. Wat ik dan wil voorkomen is dat we met een bloedverdunnende (anticoagulantia) rodenticide doorvergiftigen. Dit wil zeggen: dat een roofvogel doodgaat, omdat deze een vergiftigde rat heeft gegeten. Want, als we alles gaan optuigen voor een goed ecosysteem, dan wil ik niet in één klap verpesten. Om doorvergiftiging te voorkomen kies ik daarom voor de integrale aanpak van ENVU', aldus Joan.


Een duurzame aanpak met een nieuw werkingsmechanisme

Joan: 'Zeven dagen voorafgaand aan de baiting periode plaats ik de Harmonix Monitoring Paste in de lokaasdozen. Zo kan de populatie wennen aan het lokaas. Tijdens deze periode stellen we vast of de lokaasdozen op de juiste plaats staan. Zodra de monitoring pasta goed wordt opgenomen, schakelen we over naar de échte bait: Harmonix Rodent Paste. Dit is een compleet nieuw werkingsmechanisme op basis van cholecalciferol. Het zorgt ervoor dat de ratten en muizen stoppen met eten en uiteindelijk sterven. Zodra we merken dat de Harmonix Rodent Paste niet meer wordt gegeten, kunnen we weer overschakelen naar de Harmonix Monitoring Paste én moeten we vertrouwen op het ecosysteem dat we buiten hebben opgezet. Zo kunnen we ratten en muizen op een natuurlijke manier beheersen. Niet binnen, maar buiten de stal!'

Harmonix Rodent Paste en Harmonix Monitoring Paste zijn producten van ENVU, voorheen Bayer Environmental Science. Envu heeft een speciaal platform ontwikkeld waar veehouders meer kennis over ratten- en muizenoverlast en de aanpak kunnen opdoen. Bekijk het platform hier.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner ENVU

ENVU

ENVU, uitgesproken als 'EN-View' is de naam afgeleid van 'environment' en 'vision' dat de samenwerking met klanten en innovatie...

Lees verder »

Meer van ENVU

Lees ook

Meer artikelen van ENVU »

Artikelen over ENVU