IBR-uitbraak Noord-Nederland lijkt gestopt

Nadat in januari op acht melkveebedrijven in een klein gebied in Noord-Nederland IBR-uitbraken zijn gemeld, lijkt de uitbraak in dit gebied gestopt. Dat meldt GD-dierenarts Frederik Waldeck op de website van Royal GD.

IBR%2Duitbraak+Noord%2DNederland+lijkt+gestopt
© Cattlebreeders

Na die acht uitbraken zijn er in dit gebied geen nieuwe bedrijven met een infectie bijgekomen. Bij het maandelijks bewakingsonderzoek via tankmelk zijn in februari geen verdere tankmelkomslagen aangetoond op vrije bedrijven. 'Al is niet uitgesloten dat er in maart nog tankmelkomslagen zullen volgen. Door de inzet van vaccinatie en aanscherping van hygiëneprotocollen lijkt de uitbraak in het gebied tot stilstand te zijn gebracht', stelt Waldeck.

Hij signaleert dat verspreid over de rest van Nederland er dit jaar wel enkele andere vrije bedrijven besmet zijn geraakt: 'Voor zover wij weten is er daarbij geen relatie met het cluster in het noorden van het land. Af en toe een bedrijf dat de IBR-vrijstatus verliest, hoort er helaas bij zolang het IBR-virus nog in Nederland aanwezig is.'


Waldeck hoopt dat door de hernieuwde aandacht voor IBR de naleving van hygiënevoorschriften, zoals schone eigen bedrijfskleding en materialen, blijvend is. Dat geldt ook voor dierenartsen die bij de geringste twijfel van klinische verschijnselen neusswabs insturen naar GD, geeft hij op de GD-website aan. 'Snelle detectie van een besmetting verkleint de kans op verspreiding van het virus.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer