Reactie op rapport gaswinning: 'Het moet anders in Groningen'

Na het snoeiharde rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning is het klip en klaar dat er ook voor de agrarische sector in Groningen een oplossing moet komen. 'Wij roepen de overheid op invulling te geven aan ruimhartigheid en niet te verzanden in eindeloze juridische procedures', stelt voorzitter Koos Wiersma van de Agrotafel.

Reactie+op+rapport+gaswinning%3A+%27Het+moet+anders+in+Groningen%27
© Huisman Media

De belangen van de Groningers zijn structureel genegeerd bij de aardgaswinning in die provincie. Dat had rampzalige gevolgen voor de Groningers, het vestigingsklimaat en het historische aangezicht van het platteland en de dorpen in Groningen, luiden de conclusies uit het rapport 'Groningen boven het gas'. Dit rapport werd vorige week vrijdag in Zeerijp gepresenteerd. Nederland heeft een ereschuld aan de Groningers, stelt de commissie.

'Dat het traag gaat met de schadeafwikkeling, was bekend. Dat is verdrietig en hartstikke ernstig. Waar ik mij het meest over verbaas, is dat ons niet de waarheid is verteld over de leveringszekerheid', geeft Wiersma aan. Hij is de voorzitter van het overlegorgaan van de agrarische sector over de mijnbouwproblematiek in Groningen.


Volgens Wiersma ligt er een enorme kans voor de agrarische sector om op een nieuwe manier in Groningen te gaan werken. Daarin moeten de boeren wel de nodige steun krijgen. 'De bal ligt voor het doel. De agrarische sector wil dat deze er nu ook eens ingekopt wordt.'

Het moet vanaf nu volledig anders, vindt ook René Paas, commissaris van de Koning in Groningen. Hij zei dit maandag namens de regiobestuurders in Den Haag. 'Ik hoop dat het rapport van de Parlementaire enquêtecommissie ertoe bijdraagt dat onze inwoners het respect krijgen dat ze verdienen. Dat ze centraal komen te staan bij schadeherstel en versterking. Dat ze worden bevrijd uit een bureaucratisch doolhof. Dat ze gecompenseerd worden voor het leed dat hen is aangedaan', stelt Paas.


Groningers van de toekomst

In het spoor van de commissie bepleiten de regiobestuurders een radicaal andere benadering van schadeherstel en versterking. 'Centraal moet staan dat mensen worden geholpen en gecompenseerd voor leed dat hen is aangedaan. Los het op en leg het later uit. Daarnaast is nodig dat de staat investeert in de Groningers van de toekomst.'

Voorzitter Lammert Westerhuis van LTO Noord-afdeling het Hogeland blijft sceptisch na het rapport. 'Eerst zien, dan geloven. Het is alleen maar ellende. Een gevecht van hier tot ginder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer