LTO wil handelsverdrag per sector beoordeeld

De Tweede Kamer praat aanstaande dinsdag in aanloop naar de Handelsraad van de Europese Unie over de handelsakkoorden die de Europese Unie (EU) wil afsluiten, waaronder TTIP. LTO Nederland wil dat Brussel goed kijkt naar de gevolgen per agrarische deelsector.

LTO+wil+handelsverdrag+per+sector+beoordeeld
© LTO Nederland

De EU heeft met ruim vijftig landen akkoorden gesloten, zoals Zuid-Korea, Zwitserland en Marokko. Er wordt nu onderhandeld met de Verenigde Staten (TTIP red.), Canada, Japan, Vietnam en Filippijnen en er staan meer handelsakkoorden op stapel.

LTO is in principe voorstander van handelsakkoorden. Voorzitter Albert Jan Maat wijst daarbij op de grote exportbelangen voor de agrarische sector.

Handelsoverschot

Het agrofoodcluster heeft een netto handelsoverschot van ruim 30 miljard euro. Ruim twee derde van alle producten die Nederlandse boeren en tuinders produceren worden naar het buitenland geëxporteerd.

Het afsluiten van handelsakkoorden is dus in principe goed voor de Nederlandse boer en tuinder, aldus Maat.

Maatregelen

De LTO-voorzitter pleit er wel voor om per deelsector te kijken naar de gevolgen van handelsakkoorden en dat er zo nodig passende maatregelen worden genomen.

'Voor ons is het eindresultaat leidend voor de beslissing of we bepaalde producten er wel of niet in willen hebben. We beseffen ten volle dat op het terrein van vlees risico's spelen, vandaar dat wij ook bovenop de onderhandelingen zitten.'

LTO-Vakgroep Varkenshouderij

Donderdag kwam naar buiten dat LTO-Vakgroep Varkenshouderij zich heeft aangesloten bij een coalitie met onder meer FNV sector Agrarisch Groen en Milieudefensie die dinsdag in Den Haag gaan protesteren tegen TTIP.

Maat is ongelukkig met het besluit van LTO-vakgroep Varkenshouderij om zich aan te sluiten bij de anti-TTIP-coalitie. 'De Nederlandse landbouw moet gezamenlijk vertrouwen uitstralen. Samen met de Verenigde Staten kunnen we de hoge Nederlandse standaarden voor de productie van voedsel over de wereld uitrollen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer