Tilburg strijdt verder tegen mestfabriek

De bouw van de mestbewerkingsfabriek in Tilburg Noord moet worden stilgelegd. Dat wil gemeente Tilburg afdwingen bij de rechter. Het bedrijf VTTI Bio Energy is maanden geleden begonnen aan de bouw van de fabriek, terwijl er nog bezwarenprocedures lopen.

Tilburg+strijdt+verder+tegen+mestfabriek
© Re-N Technology
De nieuwe mestvergistingsinstallatie wordt gebouwd bij vuilstortplaats de Spinder, net ten noorden van Tilburg. Hier wil VTTI mest en reststromen verwerken tot biogas en mestkorrels.

De vergunning werd al meer dan tien jaar geleden afgegeven door provincie Noord-Brabant, destijds met steun van de gemeente. Volgens VTTI wordt de fabriek de 'modernste in zijn soort', met luchtwassers die meer uitstoot tegenhouden dan voor de vergunning nodig is.

De mestfabriek heeft de nodige weerstand opgeroepen. Er lopen meerdere bezwaarprocedures tegen de vergunning van omwonenden, natuurorganisaties en inmiddels ook van gemeente Tilburg zelf. Nu heeft de gemeente de rechter dus gevraagd om de bouw van de fabriek stil te leggen, in afwachting van de bezwaarprocedures.


Stankoverlast

'We werken in dit gebied aan landschaps- en natuurontwikkeling', zegt een woordvoerder van gemeente Tilburg. 'De komst van de mestfabriek past daar niet bij. We vrezen ook dat de mestfabriek voor stankoverlast zal zorgen. Ook vrezen we voor stikstofneerslag op natuurgebieden zoals de Loonse en Drunense Duinen.'

Dat de gemeente bedrijventerrein de Spinder een ongeschikte locatie vindt voor een mestfabriek, is opvallend. In het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein staat de productie van biogas namelijk expliciet genoemd als toegestane activiteit. Provincie Noord-Brabant wees een eerder verzoek van Tilburg om de vergunning in te trekken om die reden af. Er zitten op het terrein al een afvalstortplaats en een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Tegenstanders hebben wel nog een wapen in hun strijd tegen de vergunning. Brabants Dagblad berichtte onlangs dat de berekening van de geuruitstoot van de fabriek niet deugt. Dat zou blijken uit stukken van de Omgevingsdienst Brabant-Noord.


De komst van de fabriek zou vooral varkenshouders in de omgeving van Tilburg geld kunnen besparen. Zij moeten de mest nu vaak laten bewerken in het buitenland. Het transporteren van mest is duur en inefficiënt.

De rechter buigt zich nu over het verzoek om de bouw van de fabriek stil te leggen. De uitspraak wordt over een aantal weken verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer