Laatste Friese poters gaan over de band

Pootgoedbedrijf Andringa in het Friese Oosterbierum sorteert de laatste pootaardappelen van het seizoen. De dikkere knollen vertrekken naar De Kubbe in het Flevolandse Biddinghuizen. De middelmaat en de kleine poters gaan de koeling in.

Laatste+Friese+poters+gaan+over+de+band
© Niels de Vries

'Bij het sorteren van deze Innovators komen we her en der schurftplekken tegen', zegt Geert Andringa. 'Van Innovator weten we dat het een schurftgevoelig ras is, maar we hebben er bewust voor gekozen omdat dit ras sterk is tegen een bepaalde vorm van aardappelmoeheid.'

Het bedrijf teelt in totaal 70 hectare pootgoed, waarvan ruim 20 hectare Innovator. Hiernaast verbouwt Andringa nog zeven andere rassen.

De ondernemer is tevreden over de maatsortering en de opbrengst. Die kwam uit op 35 tot 40 ton per hectare. 'De kiemlustigheid is dit jaar wel een dingetje. We hadden lastige partijen met veel leeswerk. Door kiemen ontstaat er altijd gewichtsverlies en de poters worden iets zachter. Dat komt de kwaliteit niet ten goede', vindt de teler.


Sclerotinia

Andringa startte rond eind oktober met het sorteren van pootgoed. Door het vele leeswerk schoot het dit seizoen minder hard op dan normaal. Verder had het bedrijf in een partij Asterix serieuze aantasting van sclerotinia in de knol. 'Vaak zit deze schimmel alleen in het loof, maar nu dus ook in de knol. Daardoor hebben we 10 tot 15 procent weg moeten gooien', zegt de teler.

Uit exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) blijkt dat tot en met 31 januari al 460.000 ton Nederlands pootgoed is vertrokken naar het buitenland. Dat is op dit moment in het afzetseizoen meer dan in de vier jaar ervoor.


Azië

Van die 460.000 ton vond zo'n 112.000 ton zijn weg naar Aziatische bestemmingen. In januari ging ongeveer 12.000 ton die kant op. Dit afzetseizoen kopen vooral Irak en Saoedi-Arabië veel meer dan voorgaande jaren. Saoedi-Arabië kocht al ruim 20.000 ton, bijna het dubbele van het volume van vorig jaar. Irak voerde tot nu toe 19.000 ton in.

Afrika kocht tot en met 31 januari 188.000 ton Nederlands pootgoed. Dat is 20.000 ton meer dan vorig jaar op hetzelfde meetmoment. Algerije is met 88.000 ton tot dusver het grootste afnemende land, gevolgd door Egypte (44.000 ton) en Marokko (28.000 ton). Ook de handel richting Libië, Senegal, Soedan en Tunesië is dit seizoen aangetrokken.


Europese Unie

De handel van Nederlands pootgoed in de Europese Unie (EU) ligt op een vergelijkbaar niveau met vorig seizoen en moet nog op gang komen. Tot en met 31 januari vertrok er 129.000 ton naar EU-landen. België haalde tot dusver met 29.000 ton het meest naar zich toe, gevolgd door Spanje (21.000 ton), Italië (20.000 ton) en Duitsland (17.000 ton).

De NAO publiceert maandelijks een update met exportcijfers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer