'Doelsturing, daar kun je niet tegen zijn'

Doelsturing, een woord dat steeds vaker opduikt in beleidsnotities maar waarover nogal verschillend wordt gedacht. Je hebt enorme tegenstanders en grote liefhebbers van deze aanpak. Opiniemakers zijn kritisch en maken zich zorgen over doelsturing. Beleidsmakers vinden het moeilijk 'want niet te borgen' en 'het gaat jaren duren voordat we het geregeld hebben'.

%27Doelsturing%2C+daar+kun+je+niet+tegen+zijn%27
© Dirk Hol

Maar waarom zou je beleid willen dat niet stuurt op een doel? Het komt dan ook wat vreemd over dat wordt gesproken over een omslag in beleid richting doelsturing. Hebben we dan al die jaren beleid gemaakt dat niet stuurt op een doel? Ontnuchterende constatering is dat dit inderdaad soms het geval is. Immers, politiek bedrijven is gebaseerd op zoeken naar consensus. Met heel veel belangen is het moeilijk om beleid te maken dat iedereen omarmt.

Zo is steeds meer de situatie ontstaan dat eerst hele volksstammen aan belangenbehartigers en maatschappelijke organisaties met verschillende geloven om hun oplossing wordt gevraagd. Vervolgens wordt het meestgenoemde middel om een doel te halen wetenschappelijk getoetst en vastgelegd in een wet.

Maar op deze manier houd je weinig rekening met de diversiteit tussen bedrijven. De omslag die we echt willen maken als LTO is juist het halen van doelen centraal stellen. En niet een hyperfocus op één doel, maar een focus op de samenhang tussen de verschillende doelen.

Wat centraal moet staan, is hoe we überhaupt reductie gaan realiseren

Erwin Wunnekink, voorzitter LTO-vakgroep Melkveehouderij

De ondernemer moet met zijn bedrijfsvoering bijdragen aan het halen van doelen, maar wel met de vrijheid om zelf de manier waarop in te vullen. Maar hoe weet je als overheid dat die ondernemer zijn doel wel haalt? Het vraagstuk dat dan op tafel komt, is op welke manier je wil worden afgerekend op het halen van de doelen en welke normen daaraan ten grondslag liggen.

Hier komt ook data-aanlevering om de hoek kijken. Bij het delen van data zit bij een kleine groep de angst dat de data tegen hen worden gebruikt. Je moet dan ook goed vastleggen wat je deelt, voor welk doel en met wie.

Maar wat centraal moet staan, is hoe we überhaupt reductie gaan realiseren en hoe we willen worden afgerekend op het halen van de doelen. De vragen over welke data, de verificatie en het toezicht op het juiste gebruik volgen daarna.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    23° / 10°
    10 %
  • Woensdag
    21° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    20° / 9°
    10 %
Meer weer