Handelaar verdacht van fraude met biologische eieren

Bij een eierhandelaar in Zuid-Holland heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag in totaal 750.000 euro aan contant geld in beslag genomen. De handelaar wordt verdacht van fraude met de herkomst van waarschijnlijk biologische eieren.

Handelaar+verdacht+van+fraude+met+biologische+eieren
© Twan Wiermans

Het onderzoek startte nadat Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ) bij eerdere controles van het bedrijf tekortkomingen op het gebied van tracering had geconstateerd. Niet van alle aanwezige eieren was te achterhalen waar ze vandaan kwamen. Dat is wel verplicht.

Deze handelaar is in het verleden al eerder door de rechtbank veroordeeld voor fraude met de herkomst van eieren. Omdat het vermoeden bestond dat er ook nu opzet in het spel was, kwamen COKZ en NVWA gezamenlijk in actie.


Lege biologische verpakkingen

Op de bedrijfslocatie werd naast het geld ook een grote voorraad lege verpakkingen voor biologische eieren aangetroffen. Dat terwijl de verdachte geen biologische eieren mag verhandelen. Ook vonden de rechercheurs en inspecteurs een grote hoeveelheid ongestempelde eieren en een stempelmachine. Het stempel op een ei geeft aan van welke pluimveehouderij het afkomstig is.

Omdat de herkomst van de eieren niet duidelijk is, bestaat het vermoeden dat de verdachte deze van niet kloppende stempels voorziet. Daarom is de stempelmachine in beslag genomen. Op last van de NVWA mogen 110.000 eieren niet meer verkocht worden voor menselijke consumptie, omdat niet te achterhalen is waar ze vandaan komen.


Belang traceerbaarheid

Frauderen met de herkomst van levensmiddelen is een risico voor de voedselveiligheid. Wanneer er iets mis blijkt te zijn met een levensmiddel, moet te achterhalen zijn waar het product vandaan is gekomen en aan wie het is geleverd. Op die manier kan een mogelijk schadelijk levensmiddel van de markt worden gehaald en kunnen consumenten gewaarschuwd worden. Dat is niet mogelijk wanneer de herkomst op papier wordt veranderd.

De NVWA onderzoekt hoe de verdachte aan het grote geldbedrag is gekomen. Daartoe is ook de bedrijfsadministratie in beslag genomen. Doordat er beslag op het geld ligt, kan de verdachte het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld, dat is verdiend met illegale activiteiten, daardoor worden afgepakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer