Algoritme bepalend in duurzame teelt

Veldrobots kunnen doorslaggevend zijn bij duurzaam telen. Dat bleek onlangs op het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging Techniek in de Landbouw in het Gelderse Wageningen. Maar goed teeltmanagement is de basis.

Algoritme+bepalend+in+duurzame+teelt
© Frits Huiden

Veldrobots die worden ingezet om plaatsspecifiek en zonder chemie onkruid te bestrijden rijden al rond op demo's of bij de eerste gebruikers. 'Het zijn de algoritmes, data en ontwikkelingskosten die de waarde bepalen van een robot en het bedrijf erachter', weet Corné Rispens van Ducksize.

'Ter vergelijking: Massey Ferguson werkte zes jaar lang met 170 engineers aan de ontwikkeling van de 8S-trekkerserie. Het kostte 200 miljoen dollar en 1 miljoen uur arbeid om een nieuwe trekker te ontwikkelen', licht Rispens toe.

'In principe is dat een product dat we al decennia kennen als je het vergelijkt met veldrobots waarin autonoom rijden, plantherkenning en autonoom wieden zijn verenigd. Het geeft wel aan wat het kost om een veldrobot te ontwikkelen die waarneemt, afweegt en daarna foutloos handelt.'


Subsidies

Subsidies helpen bij de ontwikkeling van veldrobots, maar Rispens zet ook een kanttekening. 'Het klinkt misschien gek, maar subsidies verstoren ook de ontwikkeling wanneer hierop moet worden gewacht of niet wordt toegekend.'

Veel bedrijven is de toekenningssystematiek bij subsidies een doorn in het oog. Start-ups zoeken daarom vaak investeerders om de last van ontwikkeling, productie en vermarkting te dragen. Zo meldde het Zweedse bedrijf Ekobot dat het een investeerder vond in het Nederlandse Navus Ventures. Dit is de investeringsmaatschappij van Lely in het Zuid-Hollandse Maassluis.

Een voorbeeld van snelle ontwikkeling is de Robot Weeder ARW-912 van Andela Techniek & Innovatie in het Flevolandse Nagele. De 9 meter brede autonoom rijdende machine heeft twaalf wiedunits die in verschillende gewassen het onkruid onder alle omstandigheden kan detecteren en vernietigen. De grond wordt niet beroerd en veroorzaakt dus geen nieuw kiembed. Afhankelijk van onkruiddichtheid rijdt de machine tot 1.000 meter per uur.


Complexe machine

'De ontwikkeling is in 2019 begonnen', zegt Paul Andela. 'In 2021 zijn we gaan testen met een eenarmig prototype en in 2022 begonnen we met bouwen. Het is een complexe machine waarbij we gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, robotisering, autonoom rijden, zonnepanelen en 47 elektromotoren die het geheel aandrijven. Onze datasets die onderscheid maken tussen gewas en onkruid zijn cruciaal.'


De Andela Robot Weeder is snel ontwikkeld en in de markt gezet.
De Andela Robot Weeder is snel ontwikkeld en in de markt gezet. © Andela/ Klaas Eissens

De robot is constant inzetbaar en kan twee tot drie weken eerder worden ingezet (bij onkruidstadium speldenknop) dan handwieders. De robot spaart zo veel arbeid ten opzichte van steeds schaarser wordende handwieders. Andela heeft al drie robots verkocht in Flevoland.


Ziektebestrijding

De datasets hebben ook potentie in ziektebestrijding. 'Je kunt er bijvoorbeeld larven op zien. Misschien is ziekte- en plaagbestrijding of juist het toedienen van voedingsstoffen later in een werkgang met het wieden te combineren', zegt Andela.

Veldrobots zijn slechts een klein onderdeel van een duurzame teelt. De wijze van telen en het management eromheen zijn bepalend, stelt Marleen Riemens, teamleider Gewasgezondheid bij Wageningen University & Research.


Integrated Crop Management

'Er zijn veel beslissingen te maken. Wat moet ik doen? Hoeveel? Moet ik überhaupt iets doen of juist niet? Door de teelt systematisch te benaderen vanuit het raamwerk van Integrated Crop Management (ICM) is er flinke winst te behalen op duurzaamheid.'

De ICM-tool verzamelt kennis en technologie over duurzaam telen in vijf pijlers. De eerste is gewasdiversiteit, teeltperiode en plaats met keuzes over gewasrotatie en rustgewassen. Daarna volgt robuuste rassenkeuze en oogststrategie. Bij duurzaam bodembeheer gaat het over water- en nutriëntenmanagement, maar ook de zaaibedbereiding en bodembedekkers. De vierde pijler is gerichte onkruidbestrijding en tot slot monitoren en evaluatie.


Achter het spotsprayen gaat techniek schuil die resulteert in 95 procent minder middelengebruik.
Achter het spotsprayen gaat techniek schuil die resulteert in 95 procent minder middelengebruik. © Frits Huiden

Het draait om algoritmes

Geen autonoom rijdende robot, maar wel een belangrijke robottechniek achter een trekker is het spotsprayen. Ook hier draait het om algoritmes en daarna pas om de cameratechniek en de spuittechniek. 'Om de beleidsdoelen te halen, is de spotspraytechniek echt nodig', zegt Frans van Egmond van Profytodsd in het Flevolandse Emmeloord. 'Het beschikbare middelenpakket is niet meer afdoende en de alternatieven voor onkruidbestrijding op de handmatige wijze of door mechanisch te schoffelen zijn duur of niet altijd meer mogelijk. Met spotsprayen verlagen wij het middelengebruik met 95 procent.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer