Verwerkte data bepalen waarde van veldrobot

Data en rekenkracht, dat bepaalt de waarde van een veldrobot. Tegelijkertijd houden ontwikkelaars juist dat graag voor zichzelf in een wereld waarin daarom ook nog weinig universeel is. Toch komen de eerste samenwerkingen op gang, blijkt ook op de Demodag Robotisering in de Peel, georganiseerd door Delphy voor het project Schoon Water voor Brabant.

Verwerkte+data+bepalen+waarde+van+veldrobot
© Frits Huiden

Robots worden in dit project gezien als middel tegen onkruid. En daarmee ook als middel om pesticiden te verminderen voor schoner water.

Het verschil tussen de robots is groot. De een is praktijkrijp en de ander staat nog in de kinderschoenen. En enkele waren zelfs niet klaar voor een demonstratie. Zo werden de Kilter AX-1-veldrobot, de SentiV-robot van Meropy en de Trabotyx aangekondigd, maar verschenen zij uiteindelijk niet ten velde.

Duidelijk aanwezig was wel het robotgamma van Abemec en Doorgrond. Naast de EcoRobotix ARA-spotsprayer, draaiden de nieuwe Naïo Orion-veldrobot en de Agrointelli Robotti.

Er zit een hectare aan foto’s in die pixel voor pixel zijn uitgezocht

De spotsprayer heeft zes camera's voor detectie van onkruid om vervolgens met 156 doppen gericht te spuiten en zo middel te besparen. De 6 meter brede machine heeft bovendien een capaciteit van 3 tot 4 hectare per uur. Dat halen weinig robots.


Waarde zit in data

Wel is de spotsprayer net als de meeste robots prijzig, met 100.000 euro. Die waarde zit hem niet in het materiaal maar in de data. 'Er zit al een hectare aan foto's van bieten in die pixel voor pixel zijn uitgezocht. Dat is de waarde. Een kwart is techniek, de rest zijn de verwerkte data', weet de demonstrateur.

Nieuw is de Naïo Orio, een werktuigendrager van 150.000 tot 200.000 euro. Voordeel ten opzichte van de Naïo Dino is dat hij op verschillende spoorbreedtes rijdt van 1,8 tot 2,25 meter breed. De hef tilt 600 kilo en heeft een sideshift met camerabesturing voor verschillende werktuigen. De Orio rijdt volledig elektrisch, tien uur lang.


© Frits Huiden

De Robotti van AgroIntelli heeft in tegenstelling tot de meeste robots geen elektrische aandrijving maar een dieselmotor. Voordeel is betrouwbaarheid en kracht, maar het kan ook tegenwerken.

Geïnteresseerden in robots zien diesel steeds vaker als tussenstap, maar willen gelijk de voordelen van elektrische aandrijving meepakken. Niet alleen om de energieprijzen. Ook subsidies zijn vaak zo ingericht dat alleen elektrisch materieel in aanmerking komt.


Samenwerking

De uitwisselbaarheid van de besturingssystemen en robots blijft lastig. Ieder werkt met zijn eigen techniek en data en wil die ook niet graag prijsgeven. Daarom is er weinig universeel en komen samenwerkingen niet veel voor. Bijzonder is daarom een recente samenwerking tussen Odd.bot en Pixelfarming, waarbij de gripperarm die gericht onkruid pakt gemonteerd werd onder een Robot One.

Rick Elferrich van Odd.bot: 'Onze focus ligt op het bouwen van een slim werktuig met cameratechniek en onkruidgripper. Een rijdende kar met navigatie kunnen er meer bouwen en is eigenlijk ondergeschikt, zolang het maar voldoet aan onze voorwaarden. Dat is dus prima via een samenwerking te krijgen.'


Elektrische aandrijving en data worden belangrijke factoren voor veldrobots.
Elektrische aandrijving en data worden belangrijke factoren voor veldrobots. © Frits Huiden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer