Gelderse telers willen kleinere waterwingebieden

Verklein de reserveringsgebieden voor drinkwaterwinning in het rivierengebied en doe snel aanvullend onderzoek, zodat er een nauwkeuriger afweging is te maken waar drinkwater kan worden gewonnen. Dat staat in een brief van LTO Noord aan de Statenleden van Gelderland.

Gelderse+telers+willen+kleinere+waterwingebieden
© Twan Wiermans

Onder fruittelers en laanboomtelers in het Gelderse rivierengebied bestaan er grote zorgen over de zoektocht van de provincie en Vitens naar nieuwe toekomstige winlocaties voor drinkwater.

De grootste reserveringsgebieden liggen in de Betuwe. Maar ook het gebied langs de Waal en de A15 wordt aangemerkt als kwetsbaar reserveringsgebied. Deze gebieden zijn belangrijk voor de fruitteelt en de laanbomenteelt. Telers zijn bang voor restricties op het gebruik van grondwater en gewasbescherming.


Striktere voorwaarden

In eerdere zienswijzen hebben LTO Noord en de sectororganisaties TCO voor de laanbomenteelt en de NFO voor de fruitteelt gevraagd om onder striktere voorwaarden wel te kunnen boren naar water.

Volgende week is er op het provinciehuis in Arnhem een hoorzitting over de kwestie. Dan komt dit verzoek vanuit de sector opnieuw aan de orde. Het staat ook in de brief aan de Statenleden.


Claims verkleinen

Daarnaast wil LTO Noord de kaart met de reserveringen en de daarbij behorende ruimtelijke claims verder verkleinen. De reserveringsgebieden nemen volgens de belangenorganisatie een grote ruimte in.

'De praktijk bij winningen leert dat het ruimtelijk beslag vaak veel kleiner is dan bij oorspronkelijke reserveringen en zoekgebieden. Daarom vragen we de provincie om kritisch te kijken naar de grootte van de reserveringen en niet onnodig reserveringen op gebieden te laten rusten', zegt regiobestuurder Hans van Beuzekom van LTO Noord.


Technische hobbels

Volgens Van Beuzekom is het inzoomen op de haalbaarheid nu nog vooral gericht op modelstudies en rekenmodellen. De praktijk in oostelijk Nederland leert volgens hem dat de daadwerkelijke ontwikkeling van een gebied tot wingebied nog veel ruimtelijke en technische hobbels kent.

'We vragen de provincie om een analyse per reserveringsgebied naar de economische schade. Dit kan helpen om inzicht in de maatschappelijke kosten en baten te krijgen. Kijk ook naar onzekerheden die niet in geld zijn uit te drukken zoals continuïteit en bedrijfsopvolging.'

LTO Noord is overigens positief over het initiatief van de Betuwse Watertafel, een bestuurlijk overleg om de waterproblematiek integraal aan te pakken. Het kan bijdragen om de verschillende wateropgaven beter bij elkaar te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer