Nieuwe normen voor gezond stalklimaat varkens op komst

Nieuwe indicatoren waaruit is af te leiden of het stalklimaat in varkensstallen goed is gewaarborgd komen voor de zomer uit. Het stalklimaat mag dan geen nadeel vormen voor het dierenwelzijn en de diergezondheid, blijkt uit een antwoord van landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer.

Nieuwe+normen+voor+gezond+stalklimaat+varkens+op+komst
© Connecting Agri en Food

De Kamervragen waar Adema antwoord op geeft, gaan vooral over te hoge concentraties ammoniak in varkensstallen en de mogelijk nadelige gevolgen hiervan voor het welzijn en de gezondheid van de varkens. Dit mede naar aanleiding van enkele inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de geluiden dat er vanwege de hoge energieprijzen minder geventileerd zou worden in varkensstallen. Die lagere ventilatie zou dan leiden tot hogere ammoniakconcentraties in de stallen.

De hoogte van ammoniakconcentraties in varkensstallen is al eerder onderwerp geweest van Kamervragen. Mede naar aanleiding daarvan heeft Wageningen University & Research onderzoek gedaan naar indicatoren voor het beoordelen van het stalklimaat in de varkenshouderij vanuit het oogpunt van dierenwelzijn.


Tijdelijk hoge concentratie

Toen was de conclusie dat alleen de ammoniakconcentratie niet altijd direct aanleiding is om te stellen dat het stalklimaat niet in orde was. Het kan namelijk ook gaan om een kortdurende tijdelijk te hoge concentratie. Daarom wordt er ook gekeken naar dierkenmerken als tranende ogen en bevuilde dieren.

Maar deze indicatoren geven onvoldoende houvast voor het beoordelen van het stalklimaat en het handhaven hierop door de NVWA. Daarom loopt eral enige tijd een onderzoek naar indicatoren die voor zowel de varkenshouders als de handhavers duidelijker aangeven dat het stalklimaat niet in orde is. Volgens Adema is dit onderzoek voor de zomer is afgerond, zodat een invulling kan worden gegeven aan de huidige open normen voor het stalklimaat bij varkens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer