Bioplant behartigt landelijke belangen biologische akkerbouw

Met de oprichting van vereniging Bioplant zet de Nederlandse biologische akkerbouwsector een nieuwe stap naar nationale belangenbehartiging. De nieuwe vereniging vertegenwoordigt 250 biologische akkerbouwers.

Bioplant+behartigt+landelijke+belangen+biologische+akkerbouw
© Bioplant

Onder de naam Bioplant werken biologische akkerbouwers al zeven jaar informeel samen. Die samenwerking is ontstaan vanuit een behoefte van regionaal georganiseerde groepen akkerbouwers om meer thema's nationaal af te stemmen. Het gaat bijvoorbeeld om regelgeving en het gebruik van biologische mest, maar ook over de onrust in de conserventeelt.

Biologische akkerbouwer Henk Klompe uit het Flevolandse Biddinghuizen is de eerste voorzitter van Bioplant. Hij legt uit wat het belang is van een landelijke vereniging die onderdeel uitmaakt van Biohuis. 'De uitdagingen voor onze sector vragen een nauwe samenwerking tussen de regio's en een heldere besluitvormingsstructuur. Dat bereiken we met Bioplant.'

De vereniging bestaat uit biologische akkerbouwers die lid zijn van de regionale verenigingen Zuidwest, Bdeko, Biowad, BioNH en Biologisch Limburg. Daarnaast kunnen akkerbouwers uit andere delen van het land ook individueel lid worden.


Meepraten op landelijk niveau

Door de oprichting van Bioplant is de biologische akkerbouw in staat om op landelijk en regionaal niveau mee te praten. Bestuurslid Chris Antuma zegt hierover dat in het landelijk beleid de hoofdlijnen en kaders worden vastgelegd, maar dat de uitwerking veelal provinciaal gebeurt.

Bioplant meldt dat er al direct werk te doen is voor de vereniging. Ze maakt deel uit van de sectortafel akkerbouw en vollegrondsgroenten en bollen in het overleg voor het Landbouwakkoord. Dat moet perspectief bieden voor de toekomst van de boeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer