Antiparasitaire middelen leveren meer op dan vaccinverkoop

Voor zo'n 7,9 miljard euro hebben de bij AnimalhealthEurope aangesloten producenten van diergeneesmiddelen vorig jaar omgezet in Europa. Dat is 6,8 procent meer dan in 2021. Bijzonder is dat de grootste inkomstenbron van de farmaceuten bestond uit de verkoop van antiparasitaire middelen. In de vijf jaar daarvoor was dat steevast de vaccinverkoop.

Antiparasitaire+middelen+leveren+meer+op+dan+vaccinverkoop
© Maartje van Berkel

In 2021 werd ongeveer 33 procent van de omzet door twaalf van Europa's toonaangevende producenten van diergeneesmiddelen behaald uit de vaccinverkoop. In 2022 is dat aandeel gedaald naar 29 procent. Omgerekend in euro's gaat het dan om een daling van zo'n 151 miljoen euro.

Wat ook in het oog springt, is het constant en gestaag dalend aandeel van de antibioticaverkoop dat bestemd is voor dieren. Was in 2012 het aandeel van de totale omzet van de toonaangevende farmaceuten in Europa rond de 17 procent, in 2022 is dat nog maar 9 procent.


Onderzoek en ontwikkeling

AnimalhealthEurope vertegenwoordigt twaalf van Europa's toonaangevende producenten van diergeneesmiddelen en zestien nationale verenigingen in negentien landen. De aangesloten bedrijven bestrijken 90 procent van de Europese markt en investeren elk jaar ongeveer 8 procent van de omzet in onderzoek en ontwikkeling.

In 2021 zou het in de Europese veehouderij gaan om de diergeneeskundige zorg voor ongeveer 100 miljoen runderen, meer dan 100 miljoen varkens, rond de 400 miljoen leghennen en iets minder dan 100 miljoen schapen. Daarnaast zijn er nog zo'n 100 miljoen katten en ongeveer 85 miljoen honden in Europa. In totaal zijn daar zo'n 309.000 personen werkzaam als praktijkdierenarts.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer