Leghennenbedrijf in Abbega getroffen door de vogelgriep

Op een bedrijf met leghennen in Abbega (Friesland) is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 57.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Leghennenbedrijf+in+Abbega+getroffen+door+de+vogelgriep
© Ger Loeffen

Binnen de 1 en 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen 10 andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Bezoekverbod en ophokplicht

Er geldt een landelijk bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen met risicovogels. Daarbij is er een hygiëneprotocol voor de noodzakelijke bezoekers of het pluimveeservicebedrijf. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, maar ook water- en loopvogels.

Sinds 5 oktober is ook de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, water- en loopvogels.


Afwaarderen vrije uitloop

In tien regio's in Nederland is de ophokplicht er dit jaar niet afgeweest. In de andere tien regio's is die ophokplicht op 5 oktober vorig jaar weer ingesteld. Met ingang van 25 januari is de 16 weken termijn afgelopen en moeten de vrije uitloopeieren ook in deze tien regio's worden afgewaardeerd tot scharrelei.


Uitbraken in België

Op 25 januari werd bekend dat er in Wervik in België vlakbij de Franse grens ene tweede uitbraak van vogelgriep is vastgesteld. het gaat om een kalkoenbedrijf met 97.000 dieren van verschillende leeftijden. Op 20 januari was er in Wervik al een uitbaak op een bedrijf met 39.000 leghennen. Daarbij werd ook een naastgelegen bedrijf met 19.000 vleeskuikens preventief geruimd.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer