Landbouwminister: vangmethode pluimvee blijft lastig verhaal

De handhaving van een verbod op het aan de poten vangen van pluimvee is volgens landbouwminister Piet Adema noodzakelijk. Dat antwoordt hij op Kamervragen van Tjeerd de Groot (D66) over deze gebruikte techniek. Adema ziet wel twee andere opties voor het vangen van pluimvee.

Landbouwminister%3A+vangmethode+pluimvee+blijft+lastig+verhaal
© Marcel Berendsen

De rechter heeft in november 2022 uitgesproken dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet handhaven op het verbod op het aan de poten vangen van pluimvee. Daarbij is aangeraden om een last onder dwangsom op te leggen aan bedrijven die deze methode gebruiken.

Landbouwminister Adema staat in principe achter deze aanpak. De bedrijven die door de rechter zijn aangeklaagd, hebben of krijgen nu te maken met een hercontrole door de NVWA. Daarnaast moet de autoriteit een handhavingsbeleid vaststellen.


Niet eenduidig

Op vragen over de eenduidigheid van het advies door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (Efsa) over het vangen van pluimvee, antwoordt Adema dat dit niet geheel eenduidig is. Naast de vangmethode in rechtopstaande positie noemt de Efsa ook het het kortstondig dragen aan een poot met daarbij ondersteuning van het lichaam als optie.

Daarbij geeft Adema aan dat het verwonden van de dieren tijdens het vangen niet zozeer komt door de vangmethode, maar dat dit vooral te wijten is aan hardhandig omgaan met dieren tijdens het vangen en in de kratten of container plaatsen.

Ook bij het sluiten van de kratten of containers kan letsel ontstaan. Dat kan ook bij de rechtopvangmethode gebeuren, als vangers niet zorgvuldig werken. In overleg met de sector blijkt volgens Adema verder dat er geen eenduidige methode is aan te wijzen die in elk systeem en iedere categorie pluimvee toepasbaar is.


Plan van aanpak

De sector werkt daarom al aan een plan van aanpak van het vangen. Dat gebeurt in samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties als Eyes on Animals en Dierenbescherming. Minister Adema geeft verder aan dat hij bij de Europese Commissie samen met België, Denemarken, Duitsland en Zweden zal pleiten voor invoering van vangmethoden volgens de zogeheten goede praktijken die in 2017 zijn opgesteld.

Daarbij wordt rechtop vangen aanbevolen of anders het vangen aan de poten met ondersteuning van het lichaam. De minister is tegen het vangen aan de poten zonder verdere aanvullende voorwaarden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer