ZLTO in verhoogde staat van ergernis over derogatiebeschikking

'Kennelijk is in Brussel het besef nog niet doorgedrongen dat ons continent, onze Europese Unie een nieuwe voedselstrategie nodig heeft. Ons land is groot in de productie van gezond, vers voedsel en fijn groen, zie de recente exportcijfers. Onze agrarische kennis en kunde zijn wereldwijd ongeëvenaard. Dat vertegenwoordigt een groot maatschappelijk belang', zegt ZLTO-voorzitter Wim Bens.

ZLTO+in+verhoogde+staat+van+ergernis+over+derogatiebeschikking
© Twan Wiermans

'Daar mogen onze ministers en ambtenaren veel harder op inzetten. De primaire sector is te waardevol om over te laten aan Brusselse technocraten. Onze sector weet goed dat verandering nodig is en werkt daaraan mee, maar verandering heeft ook impact op het inkomen van boeren', licht Bens toe.

Aanleiding voor deze oproep van de ZLTO-voorzitter is de Kamerbrief van landbouwminister Piet Adema, waarin hij terugkomt van zijn oorspronkelijke tijdpad voor de derogatiebeschikking van de Nitraatrichtlijn en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en addendum.


Deadline 1 maart

Waar boeren dachten dat 2023 een overgangsjaar zou zijn, lopen ze nu tegen de deadline van 1 maart aan voor bemesting op de bufferstroken. Er mag nog wel een (hoofd)gewas op worden geteeld, dus er hoeven geen gewassen te worden ondergeploegd.


Ook de maatregel om per 1 oktober vanggewassen op zand- en lössgrond te verplichten duldt geen uitstel. Wordt een vanggewas later dan 1 oktober ingezaaid, dan volgt een korting op de stikstofgebruiksnorm.

De Europese Commissie staat op haar strepen en eist extra voortvarendheid van de Nederlandse overheid.


Ruggengraat

Varkenshouder en akkerbouwer Jos Leenders uit Heusden vindt dat de minister ruggengraat moet tonen. 'Het is niet uit te leggen aan de sector dat tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen. Als Brussel met sancties dreigt, moeten wij maar eens de hand op de knip houden als nettobetaler.'

'Boeren worden continu tegengewerkt', reageert akkerbouwer Mark van Kuijk uit Valkenswaard. 'Andere landen hebben ook wel last van de maatregelen die Brussel neemt, maar ik heb het idee dat Nederland weer zo nodig beter moet zijn dan de rest.'

Voor ZLTO-bestuurder Janus Scheepers is de maat vol: 'Ze snappen in Brussel blijkbaar niet welke inspanningen onze boeren leveren. Ze doen niet zomaar iets. Brussel weigert te zien dat onze boeren in de gebieden die zij als 'vervuild' aanwijzen, ook goede resultaten bereiken met bovendien forse emissiereducties. Goed gedrag wordt niet beloond en daar erger ik me mateloos aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer