Antibioticagebruik in meeste pluimveesectoren daalt verder

Bij de leghennen, vleeskuikens, (groot)ouderdieren en opfok (groot)ouderdieren leghennen is het antibioticagebruik in 2022 verder gedaald, meldt Avined. Bij opfokleghennen is sprake van een stijging, net als bij kalkoenen.

Antibioticagebruik+in+meeste+pluimveesectoren+daalt+verder
© Marcel Berendsen

Het gebruik van antibiotica op vleeskuikenbedrijven in 2022 was 6,57 dierdagdoseringen. Dat is een daling van 5 procent ten opzichte van 2021. Het gebruik van derde keus middelen in 2022 was 0,02 dierdagdoseringen. Ten opzichte van 2009 hebben de vleeskuikenbedrijven het antibioticagebruik met 82 procent teruggebracht. In 2022 werd 97 procent van de vleeskuikenkoppels afgeleverd zonder te zijn behandeld met antibiotica.

Het antibioticagebruik bij de fok- en vermeerderingsdieren in de vleeskuikensector is al jaren laag en daalt in 2022 verder met 7 procent. Het gebruik ligt nu op 1,65 dierdagdoseringen, waar dat bij de derde keus middelen 0,06 dierdoseringen zijn.

Een daling van 21 procent is bereikt bij de opfok van de fok- en vermeerderingsdieren in de vleeskuikensector. In 2022 komt de dierdagdosering hier uit op 6,17, waarbij het gebruik van derde keus middelen daalde naar 0,02 dierdagdoseringen. De meeste behandelingen in de opfok zitten daarbij in de eerste levensweken.


Colistinegebruik daalt

In de legsector is het gebruik van antibiotica erg laag. Het meest gebruikte antibiotica is daarbij colistine. Tot 2019 zat er een lichte stijging in het gebruik ervan. Sindsdien is een dalende trend ingezet. In 2022 slaagde de leghennenhouders erin om het gebruik verder te laten dalen met 40 procent naar een dierdagdosering van 0,53 colistine en een totaal gebruik van 1,04 dierdagdoseringen.

Bij de opfokleghennen ligt het gebruik ook laag. Wel steeg het gebruik in 2022 met 30 procent naar 2,15 dierdagdoseringen. Dat betreft overigens alleen eerste keuze middelen. Het gebruik van tweede keuze middelen daalde daarbij juist van 0,53 naar 0,40 dierdoseringen. In deze sector wordt geen colistine ingezet.


Nul gebruik

In de kleine sector opfok fok- en vermeerderingsdieren ligt het gebruik vrij hoog met 12,12 dierdagdoseringen gemiddeld. De variatie in deze kleine sector met 25 bedrijven is groot. Er zijn zestien bedrijven waar het antibioticagebruik nul is.

Ook in de kleine kalkoensector van 38 bedrijven varieert het antibioticagebruik. Mede hierdoor is er in 2022 sprake van een stijging. Het gebruik ligt nu op 13,42 dierdagdoseringen, een stijging ten opzichte van 2021. Ten opzichte van 2011 is het gebruik wel gedaald met 80 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer