Frankrijk start nieuw offensief tegen antibioticaresistentie

Frankrijk is een nieuw offensief gestart om antibioticaresistentie terug te dringen. In tien jaar tijd daalde het gebruik van antibiotica in Frankrijk met 47 procent, maar de overheid wil dit nog verder terugdringen.

Frankrijk+start+nieuw+offensief+tegen+antibioticaresistentie
© Varkens Archief

Tien jaar geleden lanceerde het Franse ministerie van Landbouw het Ecoantibio-plan. Sinds de lancering van het plan in 2012 is het gebruik van antibiotica bij dieren daar met 47 procent gedaald. Het gebruik van kritische antibiotica, die van cruciaal belang zijn voor de gezondheid van mens en dier, daalde van 8 procent van alle gebruikte antibiotica in 2011 tot 1 procent in 2017. Sindsdien is het gebruik stabiel.

De Franse overheid vindt dat het antibioticagebruik in de Franse veehouderij nog verder omlaag moet. Daarom lanceerde ze in november 2022 de communicatiecampagne 'Antibiotica, zoals het hoort, wanneer het hoort'. De campagne vraagt aandacht voor 'goede praktijken' om bacteriële ziekten te voorkomen en de leefomstandigheden van de dieren, bioveiligheid, hygiënepraktijken en vaccinatie te verbeteren.


Internationale ambities

De Franse overheid blijft ook in internationaal verband ambitieus in de strijd tegen antibioticaresistentie. Ze trekt daarin vaak op met Nederland. Dat geldt voor de onderhandelingen in Brussel over nieuwe Europese wetgeving op dit gebied, maar ook voor mondiale afspraken op dit terrein.

Frankrijk ijvert dan met name voor een gelijk speelveld. Dierlijke producten die worden geïmporteerd in de EU mogen niet afkomstig zijn van dieren die zijn behandeld met middelen die in de EU zijn verboden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer