CNV-leden wel akkoord met cao-eindbod glastuinbouw

Leden van CNV Vakmensen die werken in de glastuinbouw, zijn akkoord gegaan met het eindbod dat de werkgevers eind december hebben neergelegd. 'Het is niet helemaal waar we op hebben ingezet, maar er is een plus. De leden hebben liever een wat magere cao dan dat ze helemaal met lege handen staan', zegt onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen.

CNV%2Dleden+wel+akkoord+met+cao%2Deindbod+glastuinbouw
© Vidiphoto

In de nieuwe cao staat onder andere dat het minimumloon met 10,1 procent stijgt. 'Werknemers in de laagste loonschaal (B) gaan er nog 2 tot 3 procent extra op vooruit', licht Warnaar toe. 'Dat heeft te maken met een herindeling van deze schaal.' De overige werknemers krijgen een loonsverhoging van in totaal 5 procent, verdeeld in twee stappen: per 1 januari stijgt het loon met 3 procent en per 1 juli komt daar nog 2 procent bij.

CNV Vakmensen heeft deze week nog wel een poging gedaan om die loonsverhoging nog iets op te rekken, maar de werkgevers hebben voet bij stuk gehouden. 'In 2020 en 2021 was er helemaal geen cao en dus ook geen loonsverhoging', zegt de onderhandelaar van CNV Vakmensen. 'Onze leden vinden het belangrijk dat er dit jaar in ieder geval iets bijkomt. Dat is de voornaamste reden dat we toch akkoord zijn gegaan met het eindbod.'


Wat ook meespeelt in de afweging om het eindbod van de werkgevers te accepteren, is het feit dat sommige glastuinbouwbedrijven moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Dit als gevolg van de hoge energiekosten. Een groot aantal bedrijven ligt daarom deze winter stil. 'Werknemers zien dat ook. Behoud van werk is ook belangrijk', benadrukt Warnaar.

Daarnaast zijn in de nieuwe cao afspraken gemaakt over een hogere reiskostenvergoeding en een verlaging van de vakvolwassen leeftijd: van 21 jaar naar 20 jaar. Deze nieuwe cao geldt voor heel dit jaar.


Vakbond FNV niet akkoord

Een meerderheid van de leden van vakbond FNV heeft, in tegenstelling tot de leden van CNV Vakmensen, vorige week laten weten niet akkoord te gaan met het eindbod van de werkgevers. Volgens de vakbond zit er een te groot gat tussen het eindbod en de looneis van FNV. 'We zijn teleurgesteld en vragen de werkgevers met een beter bod te komen', zei bestuurder Linda Slagter van FNV Agrarisch Groen toen.

FNV wil de stijging van de kosten voor levensonderhoud terugzien in de salarissen. Ook stelt de vakbond voor om algemene prijscompensatie op te nemen in de cao. Slagter zei hier vorige week over dat FNV best begrijpt dat ook glastuinders het lastig hebben, maar zij ziet ook dat steeds meer werknemers niet meer weten hoe ze het financieel moeten bolwerken.


Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland laat weten het jammer te vinden dat vakbond FNV niet akkoord is gegaan, maar geeft tegelijkertijd aan blij te zijn dat er een nieuwe cao voor de sector is. 'We hebben nu weer een basis. De tijd die we anders hadden moeten steken in het toch realiseren van een cao, kunnen we nu steken in de Human Capital Agenda en het project 'Leven Lang Ontwikkelen'. We moeten de sector interessant maken én houden voor werknemers op alle niveaus.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer