Ministerraad stemt in met borgstellingsregeling voor glastuinbouw

De ministerraad heeft ingestemd met een borgstellingsregeling voor glastuinbouwbedrijven die op korte termijn in liquiditeitsproblemen komen als gevolg van de hoge gasprijzen. De regeling is onderdeel van het steunpakket om de sector door de huidige periode te helpen.

Ministerraad+stemt+in+met+borgstellingsregeling+voor+glastuinbouw
© Dirk Hol

Het borgstellingskrediet is bedoeld voor bedrijven in de glastuinbouw die in kern gezond zijn, maar hun rekeningen niet meer kunnen betalen en geen krediet van de bank krijgen vanwege de onzekere situatie. 'Banken kunnen in de loop van januari een beroep doen om deze bedrijven een lening te verstrekken', staat op de website van de Rijksoverheid. Het Rijk staat garant voor een deel van deze lening.

Met de regeling worden, volgens het ministerie, bedrijven geholpen die een goed toekomstperspectief hebben voor de lange termijn. 'Voor deze bedrijven kan de borgstelling het verschil betekenen tussen noodgedwongen stoppen of perspectief houden op een gezond bedrijven voor de lange termijn', aldus de ministerraad. Bij de toekenning speelt wel mee dat deze glastuinbouwbedrijven kunnen bijdragen aan het doel om in 2040 een klimaatneutrale sector te realiseren.

Deze borgstellingsregeling is de laatste maatregelen van een brede steunpakket om de glastuinbouw door de huidige situatie te helpen. Eerder is het budget voor subsidies op energiebesparing al verhoogd en werd de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) gepresenteerd. Die laatste regeling biedt bedrijven in onder meer de glastuinbouw de mogelijkheid om tot 160.000 euro steun te krijgen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer