Investeerders+zien+brood+in+Bikl
Nieuws
© Eigen foto

Investeerders zien brood in Bikl

Ferm Foods in het Noord-Hollandse Midwoud heeft via crowdfunding 150.000 euro opgehaald. Dat is het dubbele van het gewenste doelbedrag voor het bedrijf dat sinds 2020 onder de merknaam Bikl gefermenteerde groente op de markt brengt.

'We hebben in no-time meer dan 150 investeerders aan boord gekregen. Dat laat zien hoezeer fermentatie al leeft in Nederland', stelt Arend van den Berg. Samen met Bert Wiggers is hij medeoprichter van het bedrijf. De crowdfundingactie liep via het platform van Crowdaboutnow.

Met het opgehaalde geld wil Bikl snel het aantal verkooppunten vergroten. Momenteel zijn de gefermenteerde groentes van de start-up al te koop bij de supermarkten Crisp (online) en Marqt, tientallen delicatessenzaken en de eigen webshop. Het bedrijf levert ook aan horeca, via de groothandel.


Verse pickles

Bikl maakt verse pickles, in eerste instantie augurkenschijfjes en cornichons. De eigenaren claimen dat het sap van de pickles bruikbaar is voor bijvoorbeeld soepen, sauzen en dressings. Dat maakt gefermenteerde groentes volgens Van den Berg en Wiggers een 'zero waste product'. Ferm Foods wil naast augurken in de toekomst ook andere groenten fermenteren en zo groenteoverschotten een nieuw leven geven.

Dit laat zien hoezeer fermentatie al leeft in Nederland

Fermentatie is een duizenden jaren oude techniek om producten te conserveren en op smaak te brengen. Op termijn kan dit volgens de initiatiefnemers leiden tot het verminderen van reststromen en betere opbrengsten voor boeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer