Friesland trekt 700.000 euro uit voor afbouw middelen, boeren krijgen testruimte

Voor boeren in Friesland komt een ruimte om alternatieve middelen te testen. Het is een van de onderdelen van een provinciale aanpak voor afbouw van gewasbeschermingsmiddelen. Provincie Fryslân heeft hiervoor 700.000 euro beschikbaar gesteld.

Friesland+trekt+700%2E000+euro+uit+voor+afbouw+middelen%2C+boeren+krijgen+testruimte
© Job Hiddink

Met het plan voeren Gedeputeerde Staten een initiatiefvoorstel uit van GroenLinks, SP, D66, Partij voor de Dieren, PvdA, FNP en 50Plus die Provinciale Staten in september 2021 aannamen. Doel van het voorstel is het in gang zetten van een beweging om het gebruik van deze middelen af te bouwen. Er is hierbij geen sprake van dwang of drang, benadrukt de provincie. 'Het maatregelenpakket moet bewustwording creëren over het gebruik van bestrijdingsmiddelen', stelt natuurgedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA).

Boeren krijgen test- en experimenteerruimte, zodat op kleine schaal nieuwe technieken en alternatieve middelen kunnen worden uitgeprobeerd. Een campagne moet inwoners en bedrijven bewust maken van de effecten van middelen en producten waarop deze middelen vaak worden gebruikt. Er worden gesprekken op gang gebracht tussen boeren en omwonenden.

De provincie gaat zich inzetten voor de goedkeuring van 'adequate alternatieve bestrijdingsmiddelen' en bijvoorbeeld labeling van producten. Daarnaast is het doel om in 2030 geen pesticiden meer te gebruiken op de provinciale akkerbouwpercelen. Het gaat om zo'n 40 hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer