Landbouwminister stelt tussendoelen geïntegreerde gewasbescherming

Minister Adema van Landbouw gaat tussendoelen stellen voor geïntegreerde gewasbescherming. Voorjaar 2023 stelt de minister een IPM-indicator in en een regeling om innovatie en investeringen in geïntegreerde gewasbescherming te stimuleren.

Landbouwminister+stelt+tussendoelen+ge%C3%AFntegreerde+gewasbescherming
© Nieuwe Oogst

De ‘IPMindicator’ (integrated pest management) is opgebouwd uit de acht principes van geïntegreerde gewasbescherming helpen en moet telers daarmee helpen. Adema verwacht dat de IPM-indicator voorjaar 2023 is uitgewerkt. Daarbij wordt aangesloten op de ontwikkeling van een digitale gewasbeschermingsmonitor.

In de monitor registreren telers alle IPM gewasbeschermingsmaatregelen. Zodra de IPM-indicator klaar is, kan een nulmeting worden uitgevoerd zodat duidelijk wordt in welke mate ondernemers de principes van geïntegreerde gewasbescherming toepassen. Dat vormt het vertrekpunt voor het bepalen van tussendoelen en een einddoel.


Reductiedoelen

Een duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen staat ook bij de Europese Commissie op de agenda. Die heeft een verordening in de maak waarin voorschriften worden opgenomen om wettelijk bindende reductiedoelen te stellen voor chemische gewasbeschermingsmiddelen. Die reductdoelen gelden voor gewasbeschermingsmiddelen in het algemeen en voor de werkzame stoffen met een hoger risicoprofiel in het bijzonder (stoffen die voor vervanging in aanmerking komen).

De besprekingen over dit voorstel zijn nog in volle gang. Nederland heeft aangegeven in principe in te kunnen stemmen met kwantitatieve reductiedoelen. Verder schrijft Adema in antwoord op eerdere Kamerstukken en moties dat hij het het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ten aanzien van het gebruik van laag-risicomiddelen overneemt.


Laag risicomiddelen

NVWA en het Ctgb adviseren om gedurende de looptijd van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030 de toepassing van laag-risicomiddelen te definiëren als een 'uitzonderlijke behoefte'. Gezien de specifieke inzetbaarheid van laag-risicomiddelen in het totale beschikbare pakket aan maatregelen en middelen, kunnen deze worden gezien als een uitzonderlijke behoefte.

Uitbreidiingen van toegelaten laag-risicomiddelen kunnen daardoor als kleine toepassing worden beoordeeld en toegelaten door het Ctgb, ongeacht het areaaloppervlakte waarop de toepassing plaatsvindt. De looptijd tot 2030 is gebaseerd op het feit dat in het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030 een grotere rol voor laag-risicomiddelen wordt voorzien.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer