Bijna helft van Nederlandse huishoudens koopt blauwe bessen

De consumptie van blauwe bessen in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Bijna de helft van de huishoudens koopt weleens of geregeld blauwe bessen.

Bijna+helft+van+Nederlandse+huishoudens+koopt+blauwe+bessen
© VidiPhoto

Ongeveer 35 procent van de Nederlandse huishoudens kocht in 2017 regelmatig blauwe bessen. De gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking op jaarbasis bedraagt 900 gram. Dat is vastgesteld op basis van cijfers uit 2021. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland ligt de consumptie met respectievelijk 1,1 kilo en 1,3 kilo per jaar nog hoger.GroentenFruit Huis stelde onlangs een factsheet samen met gegevens over de consumptie van en handel in blauwe bessen. Volgens de gegevens van de organisatie zijn blauwe bessen in Nederland bovengemiddeld populair bij alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens.


Meeste blauwe bessen naar Duitsland

In 2021 verkochten Nederlandse handelsbedrijven 122 miljoen kilo blauwe bessen. Het gaat vooral om geïmporteerde bessen en daarnaast om Nederlandse oogst in de zomermaanden. Duitsland is goed voor 40 procent van de verkoop, gevolgd door de binnenlandse verkoop met 18 procent en 7 procent verkoop naar België. Voor zowel Duitsland als België geldt dat Nederland veruit de belangrijkste leverancier is van blauwe bessen.

De import van blauwe bessen verdriedubbelde in de afgelopen vijf jaar tot 114 miljoen kilo in 2021. Deze import vertegenwoordigt een financiële waarde van 627 miljoen euro. Belangrijkste importlanden zijn Peru, Chili, Zuid-Afrika en Spanje. Nederland is voor blauwe bessen vooral een handelsland. Van de wereldwijde export neemt Nederland 11 procent voor zijn rekening en is daarmee nummer 3 op de ranglijst van meest exporterende landen na Peru en Chili.


66 procent van areaal ligt in Limburg

De eigen teelt van blauwe bessen in Nederland betreft zo'n 810 hectare, waarvan 66 procent zich in Limburg bevindt. In de periode van juni tot en met september wordt op jaarbasis in ons land ongeveer 8 tot 9 miljoen kilo aan blauwe bessen geoogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer