Export en consumptie blauwe bessen stijgen

De productie en export van blauwe bessen stijgen wereldwijd. Dit zorgt voor extra druk op de Europese markt. Ook de consumptie zit in de lift. Dat blijkt uit cijfers die zijn gepresenteerd in een webinar, dat onlangs werd georganiseerd door het Belgische Proefcentrum Fruitteelt.

Export+en+consumptie+blauwe+bessen+stijgen
© Huisman Media

Buitendienstmedewerker Piet Putzeys van de Belgische veiling BelOrta lichtte toe waar de opvallendste stijgingen plaatsvonden. Zo is de productie in Peru van 10.000 ton blauwe bessen in 2014 toegenomen naar 107.700 ton in 2019. Bijna een kwart van deze productie ging naar Nederland.

De groeiende Nederlandse consumptie wordt vooral opgevangen met import. Naast Peru is Chili een grote exporteur richting Nederland.
1,06 kilo per huishouden

In Nederland werd in 2014 0,26 kilo blauwe bessen per huishouden geconsumeerd. Dat getal steeg naar 1,06 kilo per huishouden in 2019. De areaalstijging van 639 naar 949 hectare is niet genoeg om aan die vraag te voldoen. Verder valt op dat de productie in Duitsland met 8.800 ton in 2014 naar 14.800 ton in 2019 met bijna 70 procent is gegroeid.

Hoe groter de markt wordt en hoe meer landen om ons heen groeien in areaal, hoe belangrijker kwaliteit wordt

Filip van Buynder, product- en kwaliteitscontroleur Coöperatie Hoogstraten


De oppervlakte per bedrijf nam toe met 33 procent. Toch importeert Duitsland nog veel uit het buitenland, vooral uit Spanje, Peru en Polen. Tussen 2014 en 2019 groeide de Duitse import met 400 procent. De consumptie nam toe met 300 procent.

In de onlinebijeenkomst werden ook de teeltuitdagingen besproken. Stijgende teeltkosten is de belangrijkste uitdaging. Dit betreft onder meer kosten van arbeid, maar ook de inzetbaarheid van werknemers bij bepaalde telers baart zorgen.


Transportkosten

Volgens product- en kwaliteitscontroleur Filip van Buynder van de Belgische veilingcoöperatie Hoogstraten is ook transport een grote kostenpost. 'Dat kan juist een voordeel zijn. Mogelijk kunnen hierdoor meer blauwe bessen lokaal worden afgezet.'


Verder noemt Van Buynder stijgende energieprijzen, dure olie, hoge prijzen voor meststoffen en klimaatverandering belangrijke factoren die invloed hebben op teeltkosten. 'Daarom wordt een meerwaarde uit de teelt halen steeds belangrijker. Dit kan door meer belang te hechten aan een korte keten en duurzaamheid. Zo zien we steeds meer verpakkingsissues opduiken. In Frankrijk en België dreigen ze zelfs plastic verpakkingen te weren.'


Focus op kwaliteit

Ook is hij van mening dat telers meer moeten gaan voor kwaliteit. 'Hoe groter de markt wordt en hoe meer landen om ons heen groeien in areaal, hoe belangrijker kwaliteit wordt. Dat hebben we zeker dit jaar gemerkt, toen blauwe bessen vrij snel in het seizoen te maken kregen met een moeilijke marktsituatie.'

Deze zomer was natter dan we de laatste seizoenen gewend waren, licht Van Buynder toe. 'In juni waren er dagen met veel neerslag, net in de periode wanneer de vroegste rassen op de markt komen.' Hoewel veel aanplantingen zijn overkapt, liepen telers tegen kwaliteitsproblemen aan. 'In 2021 viel op dat er meer zachte en lekkende blauwe bessen waren. Ook waren er partijen met minder dons, het beschermend waslaagje op de vruchten.Met vochtig geoogste bessen verlies je de dons.'


Kwaliteitsproblemen

Verder waren er kwaliteitsproblemen door natte bessen in de verpakking. 'Dan komen er sneller rotte plekken in. Late rassen hadden minder problemen, die hebben betere oogstomstandigheden gehad. Het was een laat seizoen. Sommige rassen hebben het dan moeilijker met de doorkleuring. Een vroeg seizoen kenmerkt zich vaak door kwaliteitsproblemen', aldus Van Buynder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer