Groei wereldwijde export blauwe bessen zet door

De wereldwijde export van blauwe bessen zal de komende jaren gestaag doorgroeien. Dit komt mede door de toenemende productie in diverse regio's. Dat blijkt uit een analyse van Rabobank.

Groei+wereldwijde+export+blauwe+bessen+zet+door
© Huisman Media

Volgens het laatste versrapport van de Rabobank overschreed het wereldwijde beplante areaal voor blauwe bessen in 2020 de 205.000 hectare. De verwachting is dat de productie de komende jaren stevig blijft groeien. Het grootste deel van het beplante areaal bevindt zich nog steeds in Amerika, maar de regio Azië-Pacific breidt zich snel uit. Ook ontwikkelen zich nieuwe groeiregio's in Europa, Afrika en Azië.

'We verwachten dat de wereldwijde export in 2025 ruim 900.000 ton bereikt, waarbij meer dan 70 procent afkomstig is uit Peru, Chili, Canada, Mexico, Spanje en Marokko', meldt David Magaña, senior analist verse producten bij Rabobank in Noord-Amerika.

De afgelopen tien jaar groeide het wereldwijde exportvolume met gemiddeld 11 procent per jaar. Sinds 2019 is Peru de grootste exporteur van blauwe bessen en staat Chili op nummer twee. 'Zowel Chili als Peru heeft een uitstekende markttoegang met tariefvrije toegang tot China, Europa en de Verenigde Staten', legt Gonzalo Salinas, senior analist verse producten bij Rabobank in Zuid-Amerika uit.


Consumptiecijfers

De Verenigde Staten en Canada vormen samen de grootste consumptiemarkt voor blauwe bessen, maar ook Europa is sterk in opkomst. China heeft het grootste aandeel in consumptie van blauwe bessen in Azië dankzij de groei van het lokale en geïmporteerde aanbod.

Om de groeimogelijkheden op de markt zo goed mogelijk te benutten, moet worden geïnvesteerd in veredelingsprogramma's. 'Hierbij ligt de nadruk op smaak, stevigheid en houdbaarheid om meer consumenten en retailers aan te spreken. Bovendien levert dit betere opbrengsten voor telers', zegt Magaña.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer