Glastuinders akkoord met flexibele CO2-prijs van Ocap

Een meerderheid van de glastuinbouwbedrijven die CO2 via Ocap gaan afnemen, is akkoord met een variabel prijssysteem. In dat systeem is de prijs voor biogene CO2 gekoppeld aan het tarief binnen de subsidieregeling SDE++. Geschat wordt dat de prijs zal kunnen variëren in een bandbreedte van zo'n 10 euro per ton.

Glastuinders+akkoord+met+flexibele+CO2%2Dprijs+van+Ocap
© Dirk Hol

Met de toezegging heeft CO2-leverancier Ocap voldoende duidelijkheid om een businessplan uit te werken voor het afvangen van CO2 bij afvalenergiebedrijven. Dat is nodig, want Ocap staat volgens Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland op het punt om te investeren in verschillende projecten met SDE++-subsidie. 'Als dat doorgaat, hebben glastuinders in elk geval vijftien jaar lang de zekerheid over levering van CO2', stelt Medema bij Groenten&Fruit.

Dat is voor veel glastuinders waarschijnlijk goed nieuws. Tijdens een recent webinar over de CO2-voorziening gaven namelijk bijna alle tachtig aanwezigen aan dat CO2 'cruciaal of zeer belangrijk' is voor de bedrijfsvoering. Zelfs als de prijs zou stijgen, willen de meesten van hen nog steeds CO2 van Ocap afnemen. In het meest extreme geval, als er helemaal geen subsidie is, kan de CO2 maximaal 100 euro per ton kosten, rekent Ocap voor.


Toeslag

Overigens moet worden opgemerkt dat de prijs die glastuinders nu aan Ocap betalen voor CO2, niet helemaal vastligt. Ocap rekent namelijk een toeslag om de energiekosten te dekken. Groenten&Fruit geeft aan dat dit een behoorlijk variabel bedrag is.

Cijfers van Wageningen Economic Research tonen aan hoeveel externe CO2 nodig is als de sector in 2040 helemaal emissievrij is. 'Als we er rekening mee houden dat er tegen die tijd efficiënter wordt omgegaan met CO2, dan zal de behoefte zo'n 2,5 miljoen ton zijn', aldus het onderzoeksinstituut. 'De afvalenergiebedrijven stoten gezamenlijk 8 miljoen ton uit, waarvan 66 procent biogene CO2-uitstoot is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer