Bouw themapark voedsel en landbouw in Ede op losse schroeven

De bouw van een groot voedselthemapark op een voormalig kazerneterrein in het Gelderse Ede is voorlopig van de baan. De Raad van State vindt dat in het bestemmingsplan niet goed genoeg is gekeken naar de milieu-impact van het project op de Veluwe.

Bouw+themapark+voedsel+en+landbouw+in+Ede+op+losse+schroeven
© DIRK HOL

Op de voormalige Prins Mauritskazerne zou het World Food Center Experience (WFC) worden gevestigd, samen met zo'n 1.850 woningen. De woningbouw is al volop aan de gang, maar milieugroepen hadden bezwaren ingediend tegen een deel van het plangebied.

In het bestemmingsplan moest de gemeente Ede een 'passende beoordeling maken' van de gevolgen voor de natuur. De gemeente heeft daarvoor een oude beoordeling voor woningbouw gebruikt, die volgens de Raad van State (RvS) niet een-op-een overgenomen kon worden voor het WFC-gedeelte. Daar moet nu apart onderzoek naar de milieugevolgen voor worden gedaan.


Dat is een nieuwe tegenvaller voor het WFC, aangezien de opening eerder al was uitgesteld bij gebrek aan voldoende financiering. Het gezamenlijke project van de gemeente Ede, Wageningen University and Research en de provincie Gelderland zou zo'n 60 miljoen euro gaan kosten. Ede, Gelderland en het Rijk hebben er al veel geld in gestoken.


Beladen onderwerp

Het beoogde voedselattractiepark is al veel jaren een beladen onderwerp. Voorstanders hopen dat het Ede op de kaart zet als centrum voor voedselbeleving en - educatie. Tegenstanders zijn bang voor een zeperd en vrezen uiteindelijk een faillissement.

Zo verwijzen ze naar het faillissement van het toenmalige attractiepark Flevohof in Biddinghuizen dat in het teken stond van landbouw, boeren en voedsel. Ook andere agrarische megaprojecten als de Floriade blijken achteraf vaak vele miljoenen euro's duurder uit te vallen.

De milieubeweging hoopt dat Ede afziet van het project. De gemeente moet voor een nieuw bestemmingsplan ook een nieuwe natuurvergunning aanvragen bij de provincie. Dat zal gezien de beperkte beschikbare stikstofruimte en de voorrang die wordt gegeven aan PAS-melders en natuurherstel lastiger worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer