Wat maakt ons product gezond?

Studenten aan de HAS Green Academy hebben, samen met partners uit het bedrijfsleven en andere onderwijsinstellingen, vier jaar hard gewerkt aan onderzoek naar de inhoudsstoffen van onze verse producten. De nadruk lag op de vraag: wat maakt onze producten gezond, hoe meten we dat betrouwbaar en accuraat, en hoe kunnen we dat verwaarden? Zo krijgen we de échte waarde van versproducten in beeld.

Wat+maakt+ons+product+gezond%3F
HAS green academy

Dat groenten gezond zijn, weten de meeste mensen wel. Maar welke inhoudsstoffen precies dat gezondheidseffect teweegbrengen en hoeveel daarvan in een versproduct te vinden is, is een vraag die niet altijd even makkelijk te beantwoorden is. Het project ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ is één van de topsectorprojecten waar het lectoraat Groene Gezondheid van de HAS Green Academy aan bijdraagt. Het doel van het lectoraat is om de consument bewuster méér gezonde groenten en fruit te laten consumeren. Door te weten wat je eet, kan je die keuze maken.

Een groot deel van de uitvoering van projecten wordt bij de HAS in het onderwijs verwerkt. Zo hebben studenten deelprojecten, stages en bedrijfsopdrachten uitgevoerd waarvan de resultaten onderdeel waren van het grotere project.


Raskeuze en teeltmethode

Nederlandse telers hebben erg veel kennis over hoe een kwalitatief product op de markt te zetten. Maar hoe raskeuze en teeltmethodiek de inhoudsstoffen van een versproduct kunnen beïnvloeden, is nog niet algemeen bekend. Dit komt deels omdat we inhoudsstoffen niet routinematig meten en er dus ook niet op kunnen sturen in de teelt.

HAS-studenten hebben precies naar die vraag gekeken: heeft raskeuze een effect op de inhoudstoffen van kool? Of van tomaat? En kunnen we teelten sturen op hogere concentraties van deze gezonde inhoudsstoffen?

Om dit goed te kunnen bepalen, moest er eerst een goede meetmethode komen. Het project heeft twee verbeterde methodes opgeleverd waarbij de glucosinolaten in kool en lycopeen in tomaat accuraat, betrouwbaar en relatief snel gemeten kan worden. Echter ging het nog steeds om een destructieve methode die op een laboratorium wordt bepaald. In samenwerking met de partners is ook gekeken naar snellere, niet-destructieve methoden, zoals het gebruik van Nabij-Infrarood Spectroscopie (NIRS).

Het onderzoek laat zien dat er met de combinatie van goede meetmethodiek, raskeuze en gericht sturen tijdens de teelt producten op de markt gezet kunnen worden met hogere waarde, in gezondheid voor de consument maar óók voor de teler. Op donderdag 17 november worden tijdens het slotsymposium ‘Op weg naar de échte waarde van groente en fruit!’ de eindresultaten gepresenteerd. Kijk voor meer informatie over het project en de partners op www.waardenvangroentenenfruit.nl.


Open dag

Studeren én direct met praktijk bezig zijn? Kom naar de open dag van HAS green academy, 18 en 19 november op locatie Den Bosch en 26 november op locatie Venlo. Meld je nu aan via has.nl/studiekeuze-events.

Dit artikel is gemaakt door onze kennispartner Has Green Academy

HAS green academy

HAS green academy is hét opleidings- en expertisecentrum van Zuid-Nederland in de sector agro, food en leefomgeving met vestigingen in Den Bosch en...

Lees verder »

Meer van HAS green academy

Lees ook

Meer artikelen van HAS green academy »

Artikelen over HAS green academy