Nieuwe deadline Brabants stallenbeleid lijkt vlees noch vis

Politiek Brabant houdt elkaar in een houdgreep over het beleid dat veehouders verplicht hun stallen moeten aanpassen. Het uitstellen van de deadline met een half jaar krijgt weinig handen op elkaar. CDA-Statenlid Tanja van de Ven-Vogels en BAJK-voorzitter Gerben Boom torpederen het besluit en laken de opstelling van Gedeputeerde Staten. VVD-fractievoorzitter Wilma Dirken vestigt haar hoop op de passende beoordeling.

Nieuwe+deadline+Brabants+stallenbeleid+lijkt+vlees+noch+vis
© Robin BritstraCDA-Statenlid Tanja van de Ven-Vogels
CDA-Statenlid Tanja van de Ven-Vogels © Studio Van Assendelft

'Stallenbeleid voedt tweedeling maatschappij'


'Hoelang houd je iedereen nog aan het lijntje?' vraagt CDA-Statenlid Tanja van de Ven-Vogels zich hardop af. De teleurstelling is groot bij de melkveehouder uit Beek en Donk. 'Je houdt de agrarische sector in een houdgreep.'

De Brabantse politiek meet volgens Van de Ven met twee maten. 'Alsof de veehouders alles op moeten lossen. De overheid wil de tweedeling in de Nederlandse samenleving tegengaan, maar met het Brabantse stallenbeleid voed je die juist. Dat is niet terecht en niet eerlijk.'

Volgens de christendemocraat moet de politiek veel meer vertrouwen hebben in de agrarische sector. 'Boeren zijn echt vanuit intrinsieke motivatie met het vinden van integrale oplossingen bezig. Waarom zou je daar überhaupt een deadline aan hangen? Dat is de verkeerde route voor zowel voedselzekerheid als voor innovatieve oplossingen. Landbouwminister Piet Adema heeft onlangs nog in een brief gezegd: 'Zorgvuldigheid gaat voor tijd.' Maar in Brabant willen we dat niet horen.'


Niet begrijpen

En als ze het al horen, dan snappen de meesten het niet, stelt Van de Ven. 'In het debat merkte ik dat mensen de materie niet begrijpen. Zo halen ze lege vergunningen en latente ruimte door elkaar. Dat vind ik echt schokkend.'

Een noodgreep zoals drie jaar geleden, toen het CDA de coalitie liet klappen over hetzelfde onderwerp, was nu niet aan de orde. 'Wij hebben nooit overwogen om de stekker uit de coalitie te trekken. Wij maken ons punt. Het is aan andere partijen om het daar wel of niet mee eens te zijn. Wel opvallend is dat onze gedeputeerde Elies Lemkes zelf toegeeft dat 2024 niet haalbaar is, maar dat het college de beslissing overlaat aan Provinciale Staten. Gedeputeerde Staten schuift de hete aardappel voor zich uit. Over een half jaar staan we in Brabant weer voor dezelfde keuze. Ook dan zal de deadline niet haalbaar blijken.'


Versplintering van boerenbelangen in politiek

Na de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023 is er, links- of rechtsom, een nieuwe politieke werkelijkheid. Dat realiseert CDA-Statenlid Tanja van de Ven-Vogels zich maar al te goed. 'Ik ben oprecht bang voor een versplintering van de boerenbelangen in de politiek. Dat is garen op de klos voor de linkse partijen', stelt ze.


BAJK-voorzitter Gerben Boom
BAJK-voorzitter Gerben Boom © Liesbeth van der Garde

'Onderbouw dan waarom het wel haalbaar is'


BAJK-voorzitter Gerben Boom noemt de uitkomst van het Statendebat over het Brabantse stallenbeleid op 16 december teleurstellend. 'Waar zijn ze hier eigenlijk mee bezig?'

'De moed zonk na dat debat echt in mijn schoenen', bekent Boom. 'Er waren veel insprekers die voor de zoveelste keer duidelijk maakten dat de onzekerheid niet bijdraagt aan een oplossing van het probleem. Maar het is weer aan dovemans oren gericht.'

Een half jaar uitstel heeft volgens de BAJK-voorzitter geen enkele zin. 'De politiek schuift de problemen voor zich uit tot na de verkiezingen. Dat is jammer. We hadden gehoopt dat er een nieuw tijdspad zou komen, mede gebaseerd op de verwachte brieven van het Rijk over de borging en werking van nieuwe stalsystemen. Ook zou er dan meer duidelijk worden over de RAV-systematiek. Dan pas kun je als ondernemer een onderbouwde keuze voor een bepaald systeem maken. En pas dan kun je die grote investering doen.'

BAJK heeft provincie Noord-Brabant voorgesteld om samen te werken aan een plan waarin emissies realtime worden gemeten, inclusief stoffenbalans. Boom: 'Dan meet je nauwkeurig wat er bij een beest ingaat en wat eruit komt. Het verschil is de emissie. Ook dierenwelzijn en methaanuitstoot krijgen een plek in dat plan. Maar helaas.'


Geplande investering

Ondernemers willen volgens de BAJK-voorzitter weten waar ze aan toe zijn en of een geplande investering past bij hun bedrijf. 'Waarom moeten we in Brabant vier jaar eerder aan de bak? Als je dat zo graag wil, onderbouw dan waarom het haalbaar is. Maar dat heb ik nog niet van de politici gehoord.'

Boom en co zijn er helemaal klaar mee. 'Een keer is het genoeg. We hebben besloten om onze inbreng in overleggen met de provincie tot de verkiezingen op een laag pitje te zetten.'


Verkiezingsdebat en Kieskompas van BAJK

BAJK wil jonge Brabantse boeren goed beslagen ten ijs laten komen bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Op 25 januari houdt de jongerenorganisatie een verkiezingsdebat. Daarnaast brengt ze een Kieskompas met BAJK-standpunten uit. BAJK-voorzitter Gerben Boom: 'Zoveel mogelijk jonge boeren en tuinders moeten naar de stembus.'


VVD-fractievoorzitter Wilma Dirken
VVD-fractievoorzitter Wilma Dirken © Patrick Tönjes

'Alleen de RAV-code is in twijfel getrokken'


Zowel de geboden uitweg van het CDA – geen deadline voor het aanpassen van stallen – als aansluiting bij de landelijke wekker – 2028 – lieten de Brabantse volksvertegenwoordigers links liggen. Het wordt een half jaar uitstel. Tot tevredenheid van VVD-fractievoorzitter Wilma Dirken.

'Moeten al die mensen dan tot de 'datum die u niet wilt noemen' wachten tot er een klein beetje stikstofruimte komt?', formuleerde Dirken tijdens het debat de weerstand van haar partij tegen het voorstel van het CDA.

De focus van de liberalen is helder: het draaiende houden van de economie. De VVD erkent volgens de VVD-fractievoorzitter wel dat er op korte termijn oplossingen moeten komen vanuit alle sectoren, dus niet alleen de agrarische sector. 'Alleen dan blijft het mogelijk om te ontwikkelen. We moeten dan wel verder durven kijken dan alleen huisvestingssystemen. Veel veehouders hebben al slimme oplossingen bedacht met voer- en managementmaatregelen. Dit soort ontwikkelingen moeten we zo snel mogelijk proberen te legaliseren.'


Passende beoordeling

Datzelfde geldt voor de passende beoordeling, stelt Dirken. 'Hoe eerder het format beschikbaar is, des te eerder iedereen aan de slag kan. Voor zover bij ons bekend is alleen de RAV-code in twijfel getrokken en niet de systemen zelf. Dat betekent dat de reductie van nieuwe stalsystemen snel moet worden gemeten en beoordeeld. Dat kan met de passende beoordeling.'

De VVD vestigt alle hoop op maatwerk en zet daarvoor een speurtocht op poten. Of beter gezegd, zet de speurtocht voort. Dirken: 'We moeten op zoek naar combinaties van stalsystemen en innovatieve technieken, ook met de technieken en systemen die nog niet gevalideerd zijn. Vinden we de juiste combinaties waar veehouders mee uit de voeten kunnen, dan moet er met een half jaar uitstel voldoende tijd zijn.'


GroenLinks vindt extra maatregelen nodig

Volgens coalitiepartij GroenLinks zijn er vanwege de mindere werking van emissiearme stallen en het nieuwe uitstel extra maatregelen nodig. In de aangenomen uitstelmotie staat dan ook dat ongebruikte vergunningsruimte moet worden ingetrokken. Daarnaast moet de provincie de uitkoop van piekbelasters alvast voorfinancieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer