Rechter fluit provincie Brabant terug vanwege omgevingsvergunning

Provincie Noord-Brabant moet van de rechter een verleende omgevingsvergunning opnieuw beoordelen. Dat is nodig omdat de ondernemer vanwege de onzekerheid van de RAV-lijst een natuurvergunning nodig heeft. Ook moeten beweiding en aanvullende maatregelen expliciet in de vergunningaanvraag worden meegenomen.

Rechter+fluit+provincie+Brabant+terug+vanwege+omgevingsvergunning
© Twan Wiermans

Dat stelt de meervoudige kamer van rechtbank Oost-Brabant in een tussenvonnis in een zaak die was aangespannen tegen provincie Noord-Brabant. Volgens de eisers is er geen aparte vergunning voor het beweiden aangevraagd. De provincie stelt dat het beweiding wel in de afweging van de aanvraag is meegenomen, maar dat dit niet leidt tot een hogere stikstofdepositie.

Toch had de melkveehouder van de rechter de vergunning voor beweiding moeten aanvragen, ook al doet hij dit al jaren. Volgens de rechter is beweiden niet vanzelfsprekend. Doordat de provincie in de vergunningsprocedure wel over beweiding heeft gesproken, moet het vergunningsbesluit daarom in de ogen van de rechter worden vernietigd.


Stikstofdepositie zeer beperkt

Zelfs nu er in dit geval een grote afstand tussen de beweide percelen en Natura 2000-gebieden en de door het beweiden veroorzaakte stikstofdepositie zeer beperkt is. Toch moet de provincie aan de veehouder verduidelijking vragen over het beweiden en dit als zodanig meenemen in de aanvraag.

Ook heeft de ondernemer vanwege de onzekerheid van de RAV-factoren van stalvloersystemen een natuurvergunning nodig, zo oordeelde de rechter. Die factoren in het kader van Regeling ammoniak en veehouderij (RAV) staan als gevolg van rechterlijke uitspraken en onderzoeken ter discussie. Vandaar dat de rechter een natuurvergunning eist voor dit bedrijf.

Die vergunning heeft hij nog niet. Dat de ondernemer extra maatregelen wil nemen om de emissie te beperken, noemt de rechter positief. Wel moeten die maatregelen ook worden meegenomen in de aanvraag voor de natuurvergunning, zodat de ondernemer hier ook aan gehouden is.


Vaker reinigen

Daarbij gaat het om het ieder uur reinigen van de stalvloer, een meadowfloor met een mestrobot, terwijl in de stalomschrijving voor de RAV-lijst iedere twee uur wordt omschreven. Zo wil hij de met mest besmeurde oppervlakte per dierplaats beperken tot 2,85 vierkante meter, tegen 5,5 in de stalbeschrijving.

Dat wil de veehouder borgen middels een onderhoudscontract met de leverancier. De andere stal, een grupstal, wordt aan de normen aangepast, waarbij het verdampend kelderoppervlak tot 1,2 vierkante meter per dierplaats wordt beperkt.


Voersamenstelling

De provincie moet ook kijken hoe wordt omgesprongen met de voersamenstelling in relatie tot de ammoniakuitstoot, omdat dit grote gevolgen heeft voor de ammoniakuitstoot op een natuurgebied. De veehouder wilde namelijk ook aanpassingen aan het voer doen om de uitstoot te reduceren.

Bij een nieuw besluit over de vergunningsverstrekking, moet de stikstofdepositie opnieuw worden berekend met de op dat moment geldende versie van de Aerius-calculator, zo stelde de rechter. De provincie krijgt van de rechter een half jaar de tijd om de aanpassingen van de vergunning voor dit bedrijf door te rekenen, voordat de rechtszaak wordt voortgezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer