Nieuw EU-verdrag met Chili gaat vooral over pluimvee en zuivel

De Europese Unie en Chili moderniseren hun bestaande handelsovereenkomst. Dat betekent dat 99,9 procent van de EU-export straks tarief-vrij is. De export naar Chili neemt daardoor naar verwachting met zo'n 4,5 miljard euro toe. Vooral voor pluimveevlees en zuivel zullen er veranderingen zijn.

Nieuw+EU%2Dverdrag+met+Chili+gaat+vooral+over+pluimvee+en+zuivel
© Wim Hollemans

Tot nu toe werd het invoerquotum jaarlijks met 10 procent verhoogd. Straks komt er een vast importquotum zonder jaarlijkse verhoging. De EU verleent Chili een extra importquotum voor 9.000 ton pluimveevlees, dat na drie jaar met nog eens 9.000 ton wordt verhoogd. Daarnaast wordt er 2.000 ton rundvlees en 9.000 ton varkensvlees geïmporteerd door de EU.

Voor de EU-landen wordt de zuivelexport naar Chileense markt verder opengesteld voor kaas en andere producten. De Chilenen beloven de geografische aanduidingen in de EU te erkennen en de invoer van tal van voedingsmiddelen, zoals zoetwaren of jam, te vergemakkelijken. Chili verplicht zich ook te voldoen aan de veterinaire normen van de EU en af te zien van bepaalde groeihormonen in de veehouderij.


Mercosur

De nieuwe handelsafspraken moeten nog worden goedgekeurd door de EU-landen en het Europees Parlement. De Europese Commissie verwacht minder weerstand dan bij het eerdere Mercosur-akkoord met vier andere Zuid-Amerikaanse landen. Dat komt omdat de bekritiseerde rundvleesimport slechts een ondergeschikte rol speelt in het akkoord met Chili.

De nieuwe handelsafspraken vervangen het verdrag dat twintig jaar geleden werd gesloten. De EU en Chili sloten in 2002 een associatieovereenkomst die in februari 2003 in werking trad. De handel in goederen tussen de EU en Chili groeide de afgelopen twintig jaar met 163 procent. De goederenuitvoer van de EU naar Chili groeide in dezelfde periode met 284 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer