Fryslân verleent vanaf 2023 weer stikstofvergunningen

Provincie Fryslân gaat vanaf 26 januari volgend jaar weer stikstofvergunningen verlenen, met uitzondering van vergunningen voor emissiearme stalvloeren.

Frysl%C3%A2n+verleent+vanaf+2023+weer+stikstofvergunningen
© Burt Sytsma Photography

De provincie zette in september de vergunningverlening rond de wet Natuurbescherming tijdelijk stop. De belangrijkste reden daarvoor was de uitspraak van de Raad van State over de niet bewezen werking van emissiearme stalvloeren. Volgens de hoogste bestuursrechter is het onzeker of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven. Die zekerheid is volgens Europese natuurbeschermingsregels wel vereist bij het verlenen van natuurvergunningen.


Een andere reden is dat het rekenprogramma Aerius wordt aangepast. Onder andere vanwege het zogeheten veegbesluit. Via dit besluit heeft minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof extra plant- en diersoorten en leefgebieden aangewezen binnen de Natura 2000-gebieden.


In beroep gegaan

Voor het Friese Natura 2000-gebied Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving gaat het om stikstofgevoelige natuur. Dat kan zorgen voor beperkingen voor vergunningverlening in die regio. Provincie Fryslân is hiertegen inmiddels in beroep gegaan.


Zodra Aerius is bijgewerkt, kunnen volgens de provincie de noodzakelijke berekeningen worden gedaan door de aanvrager en toetsing door de provincie. Een kleine tweehonderd (agrarische) bedrijven wacht op beoordeling van hun stikstofvergunning. Daarnaast zijn er nog ruim tweehonderd PAS-melders die wachten op legalisatie via een vergunning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer