Drentse Staten niet gerust op oplossing knelgevallen PAS

Provinciale Staten van Drenthe willen dat de rijksoverheid met spoed via een noodwet een oplossing forceert voor de agrarische bedrijven die in het nauw zijn gedreven door de hiaten in de huidige stikstofregels. De Staten namen woensdagmiddag een motie met die strekking aan.

Drentse+Staten+niet+gerust+op+oplossing+knelgevallen+PAS
© Joost de la Court

Alleen GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en SP waren tegen. Gedeputeerde Henk Jumelet (Landbouw en Natuur, CDA) gaat de boodschap overbrengen aan het kabinet, zo beloofde hij. De provincie zit in een lastig parket nu milieubeweging MOB steeds vaker bij de provincies verzoeken indient om tot handhaving over te gaan bij zogeheten PAS-melders, (agrarische) bedrijven zonder Natuurvergunning.

Drenthe telt ongeveer 160 van dit soort knelgevallen en inmiddels liggen er zeker vijftig handhavingsverzoeken. In Overijssel stelde de rechter de milieubeweging onlangs in het gelijk. Dat leidde tot veel onrust, niet alleen in Overijssel, ook onder boeren in andere provincies.


Ultimatum

Het onderwerp kwam op de agenda, omdat de Partij voor de Dieren in de Drentse Provinciale Staten wilde weten wat er gaat gebeuren nu CDA-fracties in de Drentse gemeenteraden en in Provinciale Staten zelf het kabinet een soort ultimatum hebben gesteld. Dat luidt: voor 1 januari 2023 de PAS-melders aan een vergunning helpen, anders stopt de constructieve medewerking vanuit de provincie.

Volgens Statenfractievoorzitter Bart van Dekken van het CDA zullen de CDA-bestuurders in Drenthe dan 'wat minder constructief en wat vervelender' worden, ook richting hun eigen gedeputeerde. 'Het staat in de wet dat er binnen drie jaar een oplossing moet zijn. De overheid moet zich aan de eigen wetten houden', aldus Van Dekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer