NVWA maakt tariefwijzigingen bekend

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de tariefwijzigingen per 1 januari 2023 bekendgemaakt. Het gaat om de tarieven die in rekening worden gebracht voor activiteiten als keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering en monsterneming- en analyse.

NVWA+maakt+tariefwijzigingen+bekend
© NAK

De tarieven van de NVWA worden jaarlijks aangepast aan de stijgende lonen en prijzen en aan de ontwikkelingen in het toezicht. Dit jaar is sprake van een stijging van 2,9 procent van de lonen en prijzen. 'Dit percentage is echter niet gelijk aan het percentage van de tariefverhoging per 1 januari', meldt de NVWA in een persbericht.

Dat komt omdat de verhoging ook wordt beïnvloed door de invoering van het nieuwe kostprijsmodel, het kostendekkend maken van de tarieven en de ontwikkelingen in het toezicht. Door de invoering van het nieuwe kostprijsmodel rekent de NVWA de kosten specifieker toe aan categorieën. 'Ook hebben we de categorie-indeling van de verschillende soorten bedrijven gespecificeerd', staat in het bericht. Verder is de toerekening van kosten aan het start- en kwartiertarief gewijzigd.


Stijgende en dalende kosten

Door deze wijzigingen stijgen sommige en dalen andere tarieven. Zo nemen de kosten voor laboratoriumonderzoek per genomen monster toe van 198 naar 224 euro. Tegelijkertijd daalt het basistarief per persoon per inspectieaanvraag in de akkerbouw van 356 naar 188 euro.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stellen de tarieven van de NVWA vast. De nieuwe tarieven zijn te vinden op de website van de NVWA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer