Eerste resultaten programma 'Integraal Aanpakken' bekend

Het programma 'Integraal Aanpakken', waarin veehouders, onderzoekers en de overheid onderzoeken hoe ammoniak- en methaanemissies zijn te reduceren, presenteert de eerste bevindingen.

Eerste+resultaten+programma+%27Integraal+Aanpakken%27+bekend
© Bram Becks

LTO Noord, ZLTO, LLTB, Keten Duurzaam Varkensvlees, Wageningen University & Research en enkele onderzoeksbureaus werken mee aan het programma van de overheid.

Het ministerie van LNV startte in 2020 het programma 'Integraal Aanpakken' om kansen voor het integraal verduurzamen van de veehouderij te identificeren. Er is veel onderzoek gedaan, pilots zijn opgezet en maatregelen zijn in de praktijk getest bij deelnemers van het Netwerk Praktijkbedrijven.


Leren met elkaar

De ammoniakemissies, zoals gemeten op de praktijkbedrijven, verschillen enorm per bedrijf en per koe, net als de methaanemissies. 'De grote variatie op bedrijven biedt aanknopingspunten voor reductie. Wat doet een boer met lage emissies anders dan anderen? Hiervan kunnen we leren met elkaar. Het programma 'Integraal Aanpakken' laat zien dat er tal van mogelijkheden zijn om reductie te bewerkstelligen via voer-, dier-, stal- en mestmaatregelen', schrijven de programmamakers.

Een deel van die maatregelen is al geschikt voor de praktijk en relatief goedkoop, zoals het sturen op minder eiwit in het rantsoen van de koe, extra weidegang en het schoonhouden van de roosters. Hiermee kan een emissiereductie van ammoniak worden gehaald tot 40 procent.


Verdienmodel blijft intact

Deze maatregelen kunnen ook positief uitpakken voor water, klimaat en biodiversiteit en laten het verdienmodel van veehouders intact.

Het rapport met de resultaten is te vinden op de website van Arvalis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer