Kamer wil dierenwelzijnseisen stellen aan import van buiten de EU

Op het gebied van dierenwelzijn moet worden gestreefd naar een gelijk speelveld binnen Europa. Daarbij moet de regering ervoor pleiten dat er geen producten worden geïmporteerd van buiten de EU, die niet aan dezelfde dierenwelzijnseisen voldoen. Een motie hierover van Caroline van der Plas (BBB) werd aangenomen door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Kamer+wil+dierenwelzijnseisen+stellen+aan+import+van+buiten+de+EU
© Eigen Foto

Dat kwam dinsdagmiddag naar voren tijdens de stemmingsronde in de Tweede Kamer. Ook was een meerderheid voor een motie van Leonie Vestering (PvdD) om tot een plan te komen voor een verzwaarde monitoring van virussen bij de 143 gemengde bedrijven met zowel varkens en kippen. Dat om te voorkomen dat er een vermenging optreedt van vogelgriep, varkensgriep en de humane griep. Experts zouden waarschuwen voor de gevaren van deze vermenging.

Een andere motie van Vestering, samen met andere Kamerleden, in het kader van de dierwaardige veehouderij werd eveneens aangenomen. Ze vroeg daarin het kabinet om niet akkoord te gaan met het sectorplan watervoorziening ouderdieren, omdat hierin slechts acht uur per dag water wordt aangeboden. Dat is in haar ogen te weinig, de dieren moeten permanent toegang tot water hebben.


Opleidingen in convenant Dierwaardige Veehouderij

Verder schaarde een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter een motie van Tjeerd de Groot (D66) om ook agrarische opleidingen aan tafel te brengen bij het convenant Dierwaardige Veehouderij. Datzelfde geldt voor een motie van De Groot om ditzelfde convenant mee te nemen in de adviesverlening richting veehouders.

Ook een motie van Van der Plas en Thom van Campen (VVD) kreeg groen licht. Ze willen dat er een objectieve toetsing komt van de dromedaris voor de huis- en hobbydierenlijst. Daarbij worden de door een dromedarishouder aangedragen wetenschappers op het gebied van domesticatie van de dromedaris geraadpleegd.

De Kamerleden hopen hiermee alsnog de dromedaris op de lijst te krijgen. De kameel staat hier al wel op. Volgens landbouwminister Piet Adema zijn er weinig andere deskundigen op dit gebied. Hij ontraadde dan ook deze motie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer