Nieuwe voorzitter van LLTB zit vol met agrarisch en bestuurlijk bloed

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft in Thijs Rompelberg een nieuwe voorzitter gevonden. Rompelberg, melkveehouder in Eijsden en nu nog voorzitter van de Coöperatie Natuurrijk Limburg, is een boer met oog voor de omgeving en heeft ondanks zijn jonge leeftijd (34) al ruime ervaring als bestuurder.

Nieuwe+voorzitter+van+LLTB+zit+vol+met+agrarisch+en+bestuurlijk+bloed
© Maartje van Berkel

Rompelberg werd donderdag tijdens een bijeenkomst in congrescentrum Het Forum in Roermond officieel benoemd tot LLTB-voorzitter. Hij volgt daarmee Léon Faassen op, die de maximale bestuurstermijn van acht jaar heeft bereikt.

Met Rompelberg heeft de Limburgse boerenbelangenbehartiger iemand binnengehaald die vol zit met agrarisch en bestuurlijk bloed. Terwijl een toekomst in de melkveehouderij voor Rompelberg in zijn tienerjaren helemaal geen vanzelfsprekendheid was, zo gaf hij in 2015 aan toen hij aan de slag ging als hoofdbestuurslid bij de LLTB. 27 jaar was Rompelberg, maar ook toen al had hij ruime bestuurlijke ervaring op zak.

'Toen ik jonger was, wist ik nog niet zeker of mijn toekomst in de melkveehouderij lag', zei Rompelberg destijds bij zijn benoeming als bestuurder. Hij groeide op in het Limburgse Eijsden, waar hij de derde generatie vormt binnen het familiebedrijf. Na het behalen van zijn vwo-diploma ging hij studeren en via de heao behaalde hij een masterdiploma aan de Universiteit van Tilburg op het gebied van strategisch management. Hij studeerde af op het onderwerp agrarische coöperaties.

We moeten zorgen dat er genoeg boeren overblijven, een boer die stopt komt nooit terug

Thijs Rompelberg, nieuwe LLTB-voorzitter

Die laatste keuze toont aan dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zoals de nieuwe voorzitter het zelf ooit omschreef. Want sinds zijn afstuderen runt Rompelberg het familiemelkveebedrijf, met ruim driehonderd melkkoeien en zo'n 150 hectare land in Eijsden, net over de grens met België. Hij doet dit samen met zijn oom en jongste broer.

Nu hij voorzitter is, zal Rompelberg de werkzaamheden op de melkveehouderij wat verminderen. 'Van huis uit heb ik meegekregen dat het belangrijk is om je naast je eigen bedrijf breder in te zetten voor de sector', zei hij daar deze week over.


Grote eer

De benoeming tot voorzitter van de Limburgse boerenorganisatie zal voor Rompelberg voelen als een grote eer. De relatie tussen zijn familie en de LLTB gaat ook al generaties terug. Bij het overlijden van zijn opa in 2016 erfde Rompelberg diens LLTB-speldje. 'Maar veel belangrijker nog, ik erfde ook een hart voor de sector, doorzettingsvermogen en de overtuiging dat je samen verder komt.'

Rompelbergs voorganger Léon Faassen was de afgelopen acht jaar een krachtig en herkenbaar gezicht voor de LLTB. Rompelberg heeft vrijwel die volledige tijd nauw samengewerkt met de man die hij opvolgt. Eerst als algemeen bestuurslid met de portefeuilles ruimtelijke ordening, energie en natuurinclusieve landbouw, de laatste drie jaar als vicevoorzitter. Een grote koerswijziging binnen de LLTB ligt dan ook niet in de lijn der verwachting, al zal hij bepaalde accenten wellicht verleggen.


Jonge boeren

Wel is het aannemelijk dat de relatief jonge Rompelberg zich flink gaat inzetten voor jonge boeren. Voordat hij in het LLTB-bestuur belandde, was de melkveehouder al twee jaar bestuurslid bij het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt. In zijn maidenspeech gaf hij donderdag aan zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van jonge boeren.

'Bedrijfsopvolging staat onder druk en geef een jonge boer eens ongelijk, in deze tijd van onzekerheid en gebrek aan perspectief. We moeten zorgen dat er genoeg boeren overblijven. Want een boer die stopt, komt nooit terug', sprak hij bij zijn benoeming.

Met Rompelberg krijgt de LLTB ook een voorzitter die erg betrokken is bij de omgeving waarin wordt geboerd. Zo was hij tot zijn benoeming als LLTB-voorzitter ook voorzitter van de stichting Natuurinclusieve Landbouw Limburg en de coöperatie Natuurrijk Limburg. Laatstgenoemde is het agrarisch collectief dat in Limburg verantwoordelijk is voor de uitvoering van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Bovendien is dit het grootste collectief op het gebied van agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Nederland.


Landschaps- en natuurbeheer

Vanuit deze rol weet Rompelberg goed dat, en ook hoe, boeren een belangrijke rol spelen in het beheer van landschap en natuur. 'Dat agrarisch ondernemers een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappelijke opgaven is helder, maar dan zal hier wel een verdienmodel voor moeten zijn', zei hij hier recent nog over.

Ook sprak Rompelberg zich in het verleden positief uit over natuurinclusieve landbouw, mits financieel aantrekkelijk voor boeren. Een mooie opsteker in dat kader was de 1 miljoen euro die provincie Limburg onlangs toekende aan het actieprogramma Natuurinclusieve Landbouw Limburg.

Met Natuurrijk Limburg organiseerde Rompelberg recent nog 'roadshows' door de provincie. Hierbij gingen stakeholders op bezoek bij Limburgse boerenbedrijven om de meerwaarde van agrarisch natuurbeheer onder de aandacht te brengen. De komende jaren gaan natuurinclusieve maatregelen een rode draad vormen in de bedrijfsvoering van boeren, verwacht Rompelberg.


Thijs Rompelberg, geboren op 14 december 1987, groeide op in Eijsden. Daar bestiert zijn familie al generatieslang een melkveehouderij. Een agrarische opleiding volgde hij nooit, al koos hij voor het onderwerp agrarische coöperaties om zijn master Strategisch management te behalen aan de Universiteit van Tilburg. Het was tijdens deze studie dat Rompelberg ook bestuurlijk actief raakte. Hij had zitting in meerdere commissies voor zijn studievereniging. Tussen 2014 en 2016 was Rompelberg dagelijks bestuurslid bij het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt. Hij stopte daar kort nadat hij per 1 november 2015 op 27-jarige leeftijd toetrad tot het hoofdbestuur van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Drie jaar geleden werd Rompelberg bij de belangenbehartiger benoemd tot vicevoorzitter, als tweede man achter voorzitter Léon Faassen. Nu Faassen afzwaait, volgt Rompelberg hem op als voorman van de organisatie die dit jaar 126 jaar bestaat. Tussen 2015 en 2018 was Rompelberg ook lid van de Inforaad van Coöperatieve Rundvee Verbeteringsorganisatie (CRV). Dat is een adviesraad en klankbordgroep voor het management en bestuur van CRV. Omdat een deel van het melkveebedrijf van Rompelberg in België is gesitueerd, is hij behalve van de LLTB ook lid van de Belgische Boerenbond. Thijs Rompelberg is een ervaren bestuurder, ondanks zijn relatief jonge leeftijd.?Foto: Maartje van Berkel

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer