Glastuinbouw wekt interesse bij investeerders

De glastuinbouw wordt steeds vaker ontdekt door Nederlandse en buitenlandse investeerders. Het gaat met name om investeringen in toeleveranciers van glastuinders. In de afgelopen 3,5 jaar is er vier keer zoveel meer geïnvesteerd in tuinbouwleveranciers dan in de periode daarvoor.

Glastuinbouw+wekt+interesse+bij+investeerders
© Source.ag

Dat blijkt uit een quickscan van Buck Consultants International in opdracht van InnovationQuarter, de gemeente Westland en de gemeente Lansingerland. De onderzoekers schrijven de groei voornamelijk toe aan de internationale groei van de glastuinbouw, de grote hoeveelheid beschikbaar kapitaal in de markt en het onderlinge aanjaageffect in de sector.

In de periode van 2019 tot 2022 is in 44 van de 136 onderzochte kennisintensieve toeleveranciers in Zuid-Holland geïnvesteerd. Dat is vier keer zoveel als tussen 2015 en 2019. Bedrijven die actief zijn in het Greenportcluster doen de meeste investeringen, gevolgd door investeringsmaatschappijen en bedrijven van buiten de sector. Er worden vooral kansen gezien in product-marktcombinaties en technologische ontwikkelingen, al heeft een deel van de investeerders ook een financieel motief voor participatie.

'Het onderzoek laat zien dat investeerders de waarde, kracht en potentie van onze glastuinbouw zien en erkennen. Vanuit het Westlandse bedrijfsleven is er ook een aantal initiatieven waarbij externe partners worden gezocht. De huidige trend zal daardoor naar alle waarschijnlijkheid doorzetten', licht wethouder Pieter Varekamp van de gemeente Westland toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer