Breeders Trust waarschuwt voor vervalst Pools graszaad

Gecertificeerd graszaad van Bokser, een van de grootste rassen van Engels raaigras, blijkt in veel gevallen niet rasecht. Dat constateert Breeders Trust, een Brusselse organisatie die graszaadfirma's ondersteunt in opvolging en handhaving van kwekersrecht en contractvoorwaarden.

Breeders+Trust+waarschuwt+voor+vervalst+Pools+graszaad
© Koos v.d. Spek

Bokser wordt door een samenwerkingsverband van handelsbedrijven in Polen op de markt gebracht. Deze Poolse vervalsers laten niet-rasecht graszaad certificeren onder de naam van het internationaal populaire ras Bokser. Volgens Breeders Trust was Bokser in 2022 met 5.700 hectare het grootste Engels raaigras in Polen en staat het in de top 3 van grootste rassen in zijn soort binnen de Europese Unie (EU).

Het populaire ras verdwijnt in graszaadmengsels over de hele EU. Hieronder vallen onder meer sportveld- en gazonmengsels, die ook op de Nederlandse en Belgische markt worden gebracht. Eind 2015 kwam naar buiten dat een partij Bokser niet rasecht zou zijn.


Eigen onderzoek

Voor Breeders Trust was dit een aanleiding om een eigen onderzoek te starten om duidelijkheid te krijgen of dit incident een structureel probleem is. Diverse partijen van Bokser zijn daarna lokaal aangekocht en opgenomen in het Breeders Trust-mysteryshoppingprogramma.


Daaruit bleek dat van de zestien willekeurig bemonsterde en officieel door de Poolse autoriteiten gecertifeerde partijen, er elf partijen geen Bokser waren. Dat betekent dat maar liefst 69 procent van de aangekochte partijen Bokser vervalst is.

'Een zeer kwalijke zaak', vindt Breeders Trust-directeur Geert Staring. 'Deze partijen verdwijnen deels ook in mengsels op de Nederlandse en Deense markt. Vervalsers verrijken zich ten koste van bonafide vermeerderaars en graszaadfirma’s door tegen scherpe prijzen inferieur zaad van onbekende herkomst op de markt te brengen. Terwijl ze iets anders in de zak hebben dan op het officiële Poolse certificaat geclaimd wordt. Dat is niet alleen marktverstorend, maar leidt ook tot oneerlijke concurrentie en teleurstellingen na inzaai.'

Breeders Trust is in gesprek met de Poolse Seed Trade Association om aan de orde te stellen dat de huidige officiële Poolse certificering geen garantie biedt voor rasechtheid van dit ras. De organisatie denkt mee over een structurele aanpak van het probleem en wil de Poolse keuringsdienst ervan overtuigen de uitvoering van de keuringen in het belang van een gezonde EU-markt aan te scherpen.


De aandeelhouders van Breeders Trust zijn twaalf Europese pootaardappelkweekbedrijven. Daarnaast hebben de volgende graszaadkweekbedrijven zich aangesloten bij Breeders Trust: Barenbrug, DLF, Deutsche Saatveredelung, Germinal Holdings, Ragt Semences, Saatzucht Steinach, Rudloff, L. Stroetmann Saat en Vandinter Semo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer