Tuinders weten levering WarmCO2 niet af te dwingen met dwangsom

Een groep glastuinders uit Zeeuws-Vlaanderen kan deze winter waarschijnlijk niet beschikken over de restwarmte en CO2 die ze via WarmCO2 van kunstmestfabriek Yara afnemen. De telers wilden levering via een dwangsom afdwingen, maar dat mag niet. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten.

Tuinders+weten+levering+WarmCO2+niet+af+te+dwingen+met+dwangsom
© Yara

WarmCO2 is het bedrijf dat Yara en North Sea Port hebben opgezet voor de levering van warmte en CO2 aan glastuinders bij het Zeeuwse Westdorpe. Omdat Yara in Sluiskil de productie grotendeels heeft stilgelegd vanwege de hoge gasprijzen, wilden de glastuinders via een dwangsom de levering door WarmCO2 afdwingen. De glastuinders kwamen met een bedrag van 1 miljoen euro per dag, tot een maximum van 60 miljoen euro.

De reden voor de glastuinders om naar de rechter te stappen, is het feit dat zij hun kassen niet kunnen verwarmen met aardgas. Ook mogen zijn contractueel gezien geen warmte of CO2 van andere partijen afnemen. Volgens de glastuinders had WarmCO2 de effecten van hoge energieprijzen kunnen afdekken en mag het bedrijf dus geen beroep doen op onvoorziene omstandigheden.


Oorlog

De rechtbank in Rotterdam is het daar niet mee eens. 'Een oorlog die heeft geleid tot een Europese energiecrisis had niemand kunnen voorzien, ook WarmCO2 niet.' Daarbij stelt de rechter dat Yara tegen 'zware verliezen' moet produceren als het bedrijf de fabriek in Sluiskil met deze hoge energieprijzen volledig openhoudt.

Of Yara en North Sea Port aansprakelijk zijn voor de schade die de glastuinders lijden, moet in een bodemprocedure worden bepaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer